ارجاع پرونده ۷ متهم از جمله سپیده قلیان و اسماعیل بخشی به دادگاه انقلاب تهران

پرونده سپیده قلیان, اسماعیل بخشی, امیر امیرقلی, امیرحسین محمدی فر, سانازاله یاری, علی نجاتی و عسل محمدی که در جریان تجمعات اعتراضی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه در سال گذشته بازداشت شده بودند به دادگاه انقلاب تهران ارجاع شده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران، پرونده متهمین اعتراضات هفت تپه به دادگاه انقلاب تهران ارسال شد. در این پرونده علیرغم صدور قرار وثیقه برای متهمین بازداشتی، سرپرست دادسرای اوین با آزادی موقت آنان مخالفت کرده است. آخرین جلسه دفاعیه این افراد پیش از این از سوی شعبه ۷ بازپرسی دادسرای اوین برگزار شده بود. با توجه به اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام و صدور وثیقه با دستور سرپرست دادسرای اوین ” امین ناصری” از آزادی این افراد ممانعت بعمل آمده است.
در آخرین جلسه بازپرسی به صورت شفاهی به متهمین گفته شده است که پرونده آنان به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی ارجاع خواهد شد.
بنقل از یک منبع نزدیک به این افراد در گفتگو با گزارشگرحقوق بشر در ایران با اعلام این خبر گفت؛ علیرغم صدور قرار وثیقه توسط بازپرس در ارتباط با متهمین بازداشتی این پرونده، سرپرست دادسرای اوین “امین ناصری” از قبول وثیقه جهت آزادی موقت این افراد ممانعت بعمل آورده است.
لازم به ذکر است که در تاریخ ۸ اردیبهشت ماه سالجاری، سپیده قلیان، اسماعیل بخشی و امیر (علی) امیرقلی از اهواز به زندان اوین منتقل شدند.
در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸, اولین جلسه بازپرسی “سپیده قلیان” فعال مدنی به همراه دو متهم دیگر این پرونده “امیرامیرقلی فعال رسانه ای” و “اسماعیل بخشی” فعال کارگری بدون حضور وکلای مدافع این افراد در شعبه هفتم دادسرای زندان اوین برگزار شده بود.
همچنین در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸, اسماعیل بخشی, سپیده قلیان, امیرحسین محمد ی فر و ساناز اله یاری از سوی شعبه ۷ بازپرسی دادسرای مقدس مستقر در زندان اوین از بابت اتهامات جدید تفهیم اتهام شدند و همچنین آخرین دفاعیات خود را ارائه دادند.
حقوق بشر در ایران در ۲۶ اردیبهشت ماه سالجاری از صدور و ابلاغ احضاریه ای به علی نجاتی یکی دیگر از متهمان این پرونده اطلاع رسانی کرده بود. همچنین عسل محمدی نیز ضمن در یافت ابلاغیه ای جهت بیان آخرین دفاعیات خود به شعبه ۷ بازپرسی اوین احضار شده بود.
- بیشتر بخوانید: احضار علی نجاتی, فعال کارگری به دادسرای اوین در تهران
در تاریخ ۲۵ اردیبهشتماه ۱۳۹۸، جلسه بازپرسی عسل محمدی، فعال رسانه ای و از اعضای نشریه اینترنتی گام توسط شعبه ۷ بازپرسی دادسرای اوین برگزار شد. همچنین آخرین جلسه دفاعیه علی نجاتی عضو هیئت رئیسه سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه نیز امروز یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ توسط شعبه مذکور برگزار شد.
- بیشتر بخوانید: آخرین جلسه بازپرسی علی نجاتی و عسل محمدی برگزار شد
در این جلسه دادگاه که به عنوان آخرین دفاع به ریاست بازپرس “شاه محمدی” برگزار شده بود، اتهام “ارتباط با جریانها و گروه های مخالف نظام” نیز به عسل محمدی تفهیم شد.
گفته میشود “ارتباط با یکی از گروههای مخالف نظام” از جمله اتهامات جدیدی است که در ارتباط با هر ۷ نفر این افراد در این جلسات دادرسی مطرح شده بود و اتهامات “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” و نشر اکاذیب نیز به اتهامات سپیده قلیان و اسماعیل بخشی اضافه شده است.
لازم به ذکر است علی نجاتی نیز در تاریخ ۸ آذرماه ۱۳۹۷، در ارتباط با تجمعات اعتراضی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و نهایتا در تاریخ ۸ بهمنماه ۱۳۹۷ پس از حدود دو ماه بازداشت به مرخصی درمانی اعزام شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت توام با ضرب و شتم علی نجاتی، عضو سندیکای کارگران مجتمع نیشکرهفت تپه
- بیشتر بخوانید: اعزام علی نجاتی, فعال کارگری به مرخصی استعلاجی
همچنین عسل محمدی در تاریخ ۱۳ آذر ماه ۱۳۹۷, در جریان تجمعات اعتراضی گسترده کارگران “گروه ملی فولاد اهواز” و کارگران “مجتمع نیشکر هفت تپه” در شوش و اهواز, با تحت تعقیب قرار گرفتن “نشریه گام” به دلیل پوشش خبری وسیع و انتشار مسائل و اخبار کارگری ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. این فعال رسانه ای در تاریخ با تودیع وثیقه و بطور موقت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت عسل محمدی, فعال کارگری توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: عسل محمدی, فعال مدنی با قرار وثیقه آزاد شد
اسماعیل بخشی، فعال کارگری و سپیده قلیان، فعال مدنی در تاریخ ۳۰ دی ماه ۹۷، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. بازداشت اسماعیل بخشی و سپیده قلیان در حالی صورت گرفته بود که تلویزیون ایران شب ۲۹ دی ماه در فیلمی با عنوان “طراحی سوخته” اعترافاتی از اسماعیل بخشی، سپیده قلیان و علی نجاتی، عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه که در جریان بازداشت و بازجویی پیشین آنها ضبط شده بود را نمایش داد که در آن گفته بودند با “گروههای مارکسیستی و برانداز در خارج از ایران” ارتباط دارند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت سپیده قلیان, فعال مدنی بهمراه برادرش توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: بازداشت اسماعیل بخشی, فعال کارگری توسط نیروهای امنیتی
لازم به ذکر است که اسماعیل بخشی پیش تر و برای اولین بار در تاریخ ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۷ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ۲۱ آذر ماه ۱۳۹۷با قرار وثیقه آزاد شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۱۹ تن از کارگران در چهاردهمین روز اعتصاب کارگران نیشکرهفتتپه
- بیشتر بخوانید: اسماعیل بخشی با قرار وثیقه آزاد شد
همچنین سپیده قلیان در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۹۷ به همراه دستکم ۱۹ تن از جمله تمامی اعضای مجمع نمایندگان کارگری نیشکر هفتتپه و چند فعال کارگری و تعدادی از شاغلین و مدیران شرکت که جهت پیگیری وضعیت بازداشتشدگان در پلیس امنیت شوش بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجوئی در تاریخ ۲۷ آذر ماه ۱۳۹۷ با قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۱۹ تن از کارگران در چهاردهمین روز اعتصاب کارگران نیشکرهفتتپه
- بیشتر بخوانید: آزادی سپیده قلیان, فعال مدنی با قرار وثیقه
فرزانه زیلابی وکیل اسماعیل بخشی در واکنش به پخش این فیلم، اغوای افکار عمومی را خیانت به مردم و مخاطبین صدا و سیما دانست و گفته بود: “این صحنه سازی و بازی نابهنجار بی پاسخ نخواهد ماند و موکلم علیه صداوسیما و وزیر اطلاعات شکایت میکند”.
اسماعیل بخشی و سپیده قلیان در تاریخ ۱۳ اسفندماه ۹۷ به زندانهای شیبان و سپیدار اهواز منتقل شدهاند.
- بیشتر بخوانید: انتقال اسماعیل بخشی, فعال کارگری از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان شیبان اهواز
- بیشتر بخوانید: سپیده قلیان, فعال مدنی از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان سپیدار اهواز منتقل شد
سپیده قلیان متولد ۱۳۷۴و فعال مدنی اهل اهواز پیشتر نیز در تاریخ ۶ اسفند ۹۵ در منزل پدری بازداشت و در تاریخ ۱۱ اسفندماه همان سال با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی و تا پایان مراحل دادرسی از بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز آزاد شده بود.
“امیرامیرقلی” فعال رسانه ای و از اعضای نشریه گام و هم پرونده ای “ساناز اله یاری” و “امیر حسین محمدی فر” در تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۳۹۷ در منزل شخصی خود توسط نیروهای امنیتی، در شهر بابلسر بازداشت و سپس به تهران و سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود در تاریخ ۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۷ به اداره اطلاعات اهواز منتقل شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت امیر امیرقلی، از اعضای هیئت تحریریه نشریه «گام» توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: انتقال امیر امیرقلی, فعال رسانه ای از زندان اوین به زندان اهواز منتقل شد
امیرامیرقلی از اعضای هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام است که به دلیل عضویت در این نشریه دیجیتال توسط ماموران وزارت اطلاعات در بابلسر بازداشت شد.
در آذر ماه سال ۱۳۹۷و همزمان با تجمعات اعتراضی گسترده کارگران “گروه ملی فولاد اهواز” و کارگران “مجتمع نیشکر هفت تپه” در شوش و اهواز, نشریه گام به دلیل پوشش خبری وسیع و انتشار مسائل و اخبار کارگری ایران تحت پیگیرد قرار گرفت و در تاریخ ۱۳ آذر ۱۳۹۷عسل محمدی از اعضای هیات تحریریه این نشریه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. این فعال رسانه ای در تاریخ با تودیع وثیقه و بطور موقت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت عسل محمدی, فعال کارگری توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: عسل محمدی, فعال مدنی با قرار وثیقه آزاد شد
متعاقب پخش مستندی از اعترافات اسماعیل بخشی«فعال کارگری» و سپیده قلیان«فعال مدنی»، در تاریخ ۱۹ دی ماه ۱۳۹۷اعضای دیگر این نشریه بنامهای(ساناز الله یاری، امیرحسین محمدی فر و امیر امیرقلی) توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند و بعد از انتقال به زندان اوین در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ این زندان تحت بازجوئی و شدیدترین فشارهای روحی و روانی قرار گرفتند. عسل محمدی در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۹۷ با توجه به اتمام مراحل بازجوئی با تودیع وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی آزاد شده است. همچنین منابع خبری از ارجاع پرونده ساناز الهیاری و امیرحسین محمدی فر جهت تعیین شعبه خبر دادند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت امیرحسین محمدی فر و ساناز اله یاری توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: بازداشت عسل محمدی, فعال رسانه ای توسط نیروهای امنیتی
سرکوب فعالان رسانه ای و روزنامه نگاران ناقض اصل آزادی بیان و همچنین اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنینماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد. با تتوجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
برخورداری افراد از حق دادرسی عالادنه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد مود تاکید در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری که از جمله قوانین جاری در دادگاههای کیفری ایران میباشد و متهمان سیاسی و امنیتی بر مبنای آن مجموعه قوانین مورد محاکمه قرار میگیریند به صراحت کلام بر اطلاع یافتن متهم از اتهامات منتسبه و همچنین ادله اتهام انتسابی و فراهم آوردن امکانات دفاعی برای متهم در دفاع از خود در زمان محاکمه مورد تاکید قرار گرفته است.