
حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۲بهمن ماه ۱۴۰۱، فرهاد شیخی و مسعود قادری، توسط ماموران امنیتی در شهرهای کرج و بوکان، توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند. همچنین، شیلان رشیدزاده، ابوالفضل ابری، عیسی چولاندیم، احمد رئیسی، محمود ملاکی و امیراحمد منظمی، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۲۸ دی ماه ۱۴۰۱، ابوالفضل ابری، ساکن مشهد، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام در بازداشتگاه اطلاعات سپاه مشهد سپس به زندان وکیل آباد منتقل شد.
براساس این گزارش، ابوالفضل ابری، در تماس تلفنی انتقال خود به زندان وکیل آباد مشهد را به خانواده اش اعلام کرد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”پرونده ابوالفضل ابری به دادگاه انقلاب مشهد منتقل شده است. آقای ابری روز شنبه ۱ بهمن ماه ملاقات کابینی با خانواده خود داشت و اعلام کرد که به به همراه ۱۵۰ زندانی و بازداشتی سیاسی دیگر در یک سوله بسر می برند.”
لازم به اشاره است، ابوالفضل ابری، در تاریخ ۱۱ دی ماه ۱۴۰۱، توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در خیابان عبادی شهر مشهد بازداشت و سپس به یکی از بازداشتگاه های آن ارگان امنیتی منتقل شده بود.
افزون بر این، امروز یکشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، عیسی چولاندیم، نقاش، مجسمه ساز و فعال حقوق کودک، اهل خرمآباد مرکز استان لرستان و ساکن رشت مرکز استان گیلان، علیرغم گذشت بیش از ۱۰ روز از تاریخ بازداشت، کماکان در زندان لاکان بطور بلاتکلیف محبوس و از حقوق اولیه یک متهم محروم است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”آقای چولادیم، اواخر هفته گذشته، با اتمام مراحل بازجویی از یکی از سلول های انفرادی زندان لاکان رشت به بند عمومی این زندان منتقل شده اما قرار قضایی پرونده وی بازداشت هست و پس از تشکیل جلسه بازپرسی در خصوص تبدیل قرار پرونده او تصمیم گیری خواهد شد.”
لازم به اشاره است، عیسی چولاندیم، در تاریخ ۲۰ دی ماه ۱۴۰۱، پس از یورش ماموران امنیتی به منزل وی در شهر رشت و تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی اش بازداشت شد.
در خبری دیگر، امروز یکشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، احمد رئیسی، فعال دانشجویی و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین بسر می برد.
اکبر رئیسی، برادر این فعال دانشجویی با انتسار مطلبی در تشریح وضعیت احمد رئیسی از تداوم بازداشت و بلاتکلیفی وی در بند ۲۰۹ زندان اوین و اعتصاب غذای او از ابتدای بازداشتش خبر داد.
لازم به اشاره است، اکبر رئیسی، در تاریخ ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و جهت بازجوئی به بند ۲۰۹ آن ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد.
افزون بر این، امروز یکشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، امیر احمد منظمی، اهل خرم آباد و ساکن تهران، علیرغم گذشت ۲۷ روز از تاریخ دستگیری، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد و از حق تماس و هرگونه ارتباط با خانواده خود محروم است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”امیراحمد منظمی از روز بازداشت تا به امروز فقط یک تماس در حد زیر یک دقیقه با خانواده اش داشته و از صحت و سلامت خود خبر داد اما به مکان نگهداری، نام ارگان بازداشت کننده و علت بازداشتش اشاره نکرد.”
تداوم این شرایط منجر به افزایش نگرانی خانواده امیراحمد منظمی در خصوص وضعیت وی شده است.
لازم به اشاره است، امیراحمد منظمی، در تاریخ ۶ دی ماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل پدری وی در تهران بازداشت و پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش به مکان نامعلومی منتقل شد.
امیر احمد منظمی، پیشتر هم به سبب فعالیتهای مسالمت آمیز خود، بازداشت و با محکومیت کیفری مواجه شده بود.
اتحادیه آزاد کارگران ایران نیز در خبری اعلام کرد؛ روز شنبه ۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، فرهاد شیخی، فعال کارگری، ساکن استان البرز، پس از یورش ۱۰ تن از نیروهای امنیتی به منزل وی پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش بازداشت شد.
براساس این گزارش، فرهاد شیخی، پس از بازداشت جهت بازجویی به یکی از بندهای امنیتی واقع در زندان رجایی شهر کرج منتقل شده است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات این فعال کارگری اطلاعی حاصل نشده است.
فرهاد شیخی پیشتر هم در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، جریان برگزاری تجمع روز جهانی کارگر در مقابل ساختمان مجلس در تهران، بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی آزاد شد و در مراحل دادرسی به تحمل حبس تعزیری و شلاق محکوم شده بود.
کُردپا هم با انتشار خبری کوتاه اعلام کرد؛ روز چهارشنبه ۲۸ دیماه ۱۴۰۱، مسعود قادری، متولد: ۱۳۵۷، فرزند: حسین، اهل شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
براساس این گزارش، بازداشت مسعود قادری، پس از یورش نیروهای امنیتی به منزل وی و توام با تفتیش منزل همراه بوده است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده مسعود قادری اطلاعی در دست نیست.
افزون بر این؛ امروز یکشنبه ۲بهمن ماه ۱۴۰۱، شیلان رشیدزاده، دانشجوی رشته حسابداری دانشگاه پیامنور واحد شهرستان سقز از توابع استان کردستان، علیرغم گذشت ۲۸ روز از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برد.
در این خبر به نقل از یک منبع مطلع آمده است:”شیلان رشیدزاده در کانون اصلاح و تربیت سنندج نگهداری و برای بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل میشود.”
لازم به اشاره است، شیلان رشیدزاده، در تاریخ ۱۳ دی ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در کتابخانه ژیلا حسینی، بازداشت و پس از انتقال به دادسرا و صدور قرار بازداشت به کانون اصلاح و تربیت شهر سنندج منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این فعال مدنی اطلاعی در دسترس نیست.
شورای صنفی دانشگاههای کشور هم در خبری افزود؛ امروز یکشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، محمود ملاکی، فرهنگی و فعال صنفی معلمان، ساکن استان بوشهر و محبوس و بلاتکلیف در بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی از حقوق اولیه یک متهم محروم و بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
براساس این گزارش، قرار بازداشت محمود ملاکی چندی پیش به مدت ۱ ماه دیگر یعنی تا تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۱ به بهانه تداوم بازجویی ها تمدید شد.
لازم به اشاره است، محمود ملاکی، در تاریخ ۲۶ آذر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در استان بوشهر بازداشت و جهت بازجوئی و تشکیل پرونده به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در این استان منتقل شد.
محمود ملاکی پیشتر هم به سبب فعالیتهای مسالمت آمیز خود از سوی ارگانهای امنیتی استان بوشهر با بازداشت، احضار و بازجویی و محاکمه مواجه شده بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاه های افراد در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
ممانعت از دسترسی متهم به وکیل در مراحل بازجویی و بازپرسی و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.