انتقال ۵زندانی سیاسی از زندان قرچک ورامین به زندان اوین

حقوق بشر در ایران ـ امروز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، پنج زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، ظهر امروز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، فاطمه (حوریه) ضیایی آزاد، زهره سرو، سها مرتضایی، الهه محمدی و نیلوفر حامدی، از زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شدند. سها مرتضایی از جمله دانشجویانی است که دارای رتبه ۱۰ در آزمون سراسری سال ۱۳۹۸ بوده و به دلیل فعالیتهای مسالمت آمیز خود به تحمل ۳ سال و ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. الهه محمدی و نیلوفر حامدی هم از روزنامه نگاران بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ هستند و در بلاتکلیفی بسر می برند. زهره سرو، با توجه به پرونده سازی جدید از سوی وزارت اطلاعات با اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) تحت بازجویی غیر رسمی قرار گفته است. زهره سرو در حال سپری کردن دوران حبس تعزیری ۵ ساله خود است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”فاطمه (حوریه) ضیایی آزاد، زهره سرو، سها مرتضایی، الهه محمدی و نیلوفر حامدی، حدود ظهر امروز با یک دستگاه ون از زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شدند.”
لازم به اشاره است، سها مرتضایی، اواسط آبان ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام (اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور) به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم پس از اعلام اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ۳ سال و ۸ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد و در تاریخ ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۱، هنگامی که عازم محل کار خود بود در تهران، توسط ماموران نیروی انتظامی با حکم جلب بازداشت و برای سپری کردن دوران حبس تعزیری خود به زندان اوین منتقل و چندی بعد هم به زندان قرچک ورامین منتقل شد.
سها مرتضائی، در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر از بابت بازداشت وی در جریان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ به تحمل ۱ سال حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از فعالیت در احزاب و دستهجات سیاسی و صنفی و رسانهای محکوم شد. این فعال دانشجوئی در مرحله بدوی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، از بابت اتهام (اجتماع و تبانی) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
این فعال دانشجویی، در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸، در نوزدهمین روز از تحصن اعتراضی خود در خوابگاه دانشجویان دانشگاه تهران توسط ماموران امنیتی بازداشت و به بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل و پس از اتمام مراحل بازجویی به بند عمومی زندان اوین منتقل و در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸، پس از ارجاع پرونده سها مرتضائی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، جلسه دادرسی وی در تاریخ ۱۹ شهریور ماه ۱۳۹۹، برگزار و این فعال دانشجویی به همراه وکیل مدافع خود دفاعیاتشان را به دادگاه ارائه کرد و در تاریخ ۲ بهمن ماه ۱۳۹۸، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شد.
مرتضایی، در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۹۶، به همراه جمعی از دانشجویان و فعالان صنفی دانشجویی بازداشت و به زندان اوین منتقل و پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه از زندان اوین آزاد شده بود.
همچنین، نیلوفر حامدی و الهه محمدی، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، در پی یورش ماموران امنیتی به منازل این ۲ روزنامه نگار در تهران، پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش، بازداشت و پس از انتقال به بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات و پس از طی مراحل بازجویی و بازپرسی در دادسرای ناحیه ۳۳ تهران در تاریخ اواخر آذر ماه ۱۴۰۱ به زندان قرچک ورامین منتقل شدند.
پس از بازداشت این ۲ روزنامه نگار و گسترش سرکوب و ارعاب بر علیه جامعه رسانه ای کشور، در تاریخ ۲ مهر ماه ۱۴۰۱، انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، با انتشار بیانیه ای نسبت به آن واکنش نشان داد.
در ادامه پیگیری ها در خصوص پرونده الهه محمدی و نیلوفر حامدی، در تاریخ ۲۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، بیش از ۲۰۰ روزنامه نگار داخل کشور، با تنظیم نامه ای سرگشاده خطاب به غلامحسین محسنی اژه ای خواستار اعمال بخشنامه اخیر قوه قضائیه به پرونده این ۲ روزنامه نگار شدند.
در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه در نشست هفتگی با خبرگزاران از برگزاری جلسه بازپرسی نیلوفر حامدی و الهه محمدی در تاریخ ۲۸ فروردین ماه ۱۴۰۲ و تفهیم اتهام این روزنامه نگار با مصادیق حقوقی (همکاری با دولت متخاصم آمریکا)، (اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) سپس از ارجاع پرونده آنها به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران خبر داد و این در حالی بود که مسعود ستایشی، در تاریخ ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱، اتهامات این ۲ روزنامه نگار را فقط ۲ اتهام (اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) عنوان کرده بود.
همچنین، زهره سرو، در تاریخ ۳دی ماه ۱۳۹۸، در پی یورش ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به اتهام (فعالیت در فضای مجازی و مدیریت صفحه اینستاگرامی)، بازداشت و پس از انتقال به بند۱الف و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۲۱ دی ماه ۱۳۹۸، به زندان قرچک ورامین منتقل و در مراحل دادرسی با اتهام (نگهداری مشروبات الکلی) توسط شعبه دادگاه کیفری ۲ استان تهران، به پرداخت جریمه نقدی و ۷۴ ضربه شلاق و در بخش دیگر از همین پرونده هم توسط شعبه ۲۶دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، به اتهام(توهین به رهبری)، (فعالیت تبلیغی علیه نظام) و (اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور) در مجموع به تحمل ۸ سال حبس تعزیری و بعنوان مجازات تکمیلی هم به ۴ ماه فعالیت موثر در بسیج و مطالعه و تفسیر سوره حجرات محکوم شد. این حکم پس از تائید در دادگاه تجدیدنظر استان تهران، به ۵ سال حبس تعزیری لازم به اجرا محکوم شد. در تاریخ ۱۶ فروردین ماه ۱۴۰۰، زهره سرو، پس از اجرای حکم شلاق خود از بابت اتهام(حمل و نگهداری مشروبات الکلی)به مرخصی اعزام شد. و این در حالی بود که پیشتر حکم شلاق وی به جریمه نقدی تغییر و زهر سرو پس از پرداخت مبلغ جریمه و تحویل فیش پرداختی به واحد اجرای احکام آن پرونده مختومه اعلام شده بود.
زهره سرو، با توجه به بیماری در تاریخ ۱۲ شهریور ماه ۱۴۰۱، برای نخستین مرحله از زندان اوین به بیمارستان طالقانی تهران اعزام و پس از انجام بخشی از مراحل درمانی به زندان بازگردانده شد و مجددا در تاریخ ۱۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، برای انجام بخش دیگری از مراحل درمانی خود به بیمارستان مذکور اعزام و به زندان اوین بازگردانده شد اما در تاریخ ۴ بهمن ماه ۱۴۰۱، به بهانه اعزام به مجدد به مرکز درمانی، پس از ضرب و شتم و رفتار خشونت آمیز به سلول انفرادی در سالن ۹ زندان قرچک ورامین منتقل و پس از ۱۸ روز به سالن ۸ آن زندان در اتاقی جداگانه منتقل شده بود.
فاطمه (حوریه) ضیایی آزاد، در مهر ماه سال ۱۳۹۴ به همراه همسر خود محمود عظیمی، بازداشت و پس از سپری کردن دوران بازجوئی بعد از ۵ ماه با قرار وثیقه ای به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان آزاد شدند. با آغاز مراحل دادرسی، فاطمه(حوریه) ضیایی آزاد، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، به تحمل ۱ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد و پس از اعلام اعتراض در اواخر سال ۱۳۹۷ این حکم توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید و این فعال سیاسی، در تاریخ ۲۰ فروردین ماه ۱۳۹۸، پس از مراجعه به دایره اجرای احکام دادسرای ناحیه ۳۳ تهران، بازداشت و به زندان اوین منتقل و در تاریخ ۱۸ آبان ماه ۱۳۹۸، پس از سپری کردن دوران محکومیت حبس تعزیری خود از زندان اوبن آزاد شده بود.
این فعال سیاسی، مجددا در تاریخ ۱۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط ماموران وزارت اطلاعات در تهران، بازداشت و پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش جهت بازجویی و تشکیل پرونده قضایی به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و پس از مدتی به زندان قرچک ورامین منتقل شده بود.
سرکوب و اعمال فشارهای امنیتی و قضایی و ابهامات گسترده در روند دادرسی به پرونده های متهمان سیاسی ـ امنیتی از مواردی بوده که بعنوان اعتراض در گزارشات دوره ای سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر در امور ایران به دفعات مد نظر قرار گفته که از جمله آن در تاریخ ۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، سازمان عفو بین الملل، در گزارش سالیانه خود اینگونه برخوردها با شهروندان را به شدت محکوم کرد.
همچنین، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، در تاریخ ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱، در گزارش دوره ای خود که مربوط به ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۱ خورشیدی بود در خصوص محرومیت شهروندان از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خودشان در یک فرایند دادرسی، سرکوب و ارعاب گسترده بر علیه شهروندان را محکوم کرد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.