دوشنبه , ۲۸ خرداد , ۱۴۰۳
دوشنبه, ژوئن 17

بازداشت و بلاتکلیفی ۵ شهروند و آزادی ۳ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

0
636

حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۲۳دی ماه ۱۴۰۱، بصیر احمدی، محمود رشیدی و ایوب جمال (جمالزهی)، توسط ماموران امنیتی در شهرهای کرج، کرمانشاه و تهران، بازداشت شدند. همچنین، علی شادی و سمانه اصغری، دو شهروند تحت بازداشت در شهرهای تبریز و تهران، علیرغم گذشت مدت زیادی از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برند. از سوی دیگر احسان نصراللهی، رامین سلیمانی و جواد آیاتی، شهروندان بازداشتی در شهرهای خوی، آبدانان و مهاباد، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز جمعه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۱، سمانه اصغری، ساکن شهرری و دانشجوی مقطع مهندسی در رشته صنایع در دانشگاه خوارزمی، از بازداشت شدگان‌اعتراضات سراسری، علیرغم گذشت ۹۴ از تاریخ دستگیری، کماکان بطور بلاتکلیف در زندان قرچک ورامین بسر می برد با توجه به اتهامات مندرج در کیفرخواست با درخواست آزادی وی با تودیع وثیقه مخالفت شده است.  

براساس اعلام عرفان کریم ویسی، وکیل مدافع سمانه اصغری:”با توجه به کیفرخواست صادره توسط شعبه ٨ دادسرای عمومی و انقلاب شهرری، خانم اصغری به (اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی/ خارجی)،(اخلال در نظم و آسایش عمومی)، (اغوا یا تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد برهم زدن امنیت کشور)، (تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی)، (حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی)، (عضویت در دسته یا جمعیت یا شعبه جمعیت هایی که در داخل کشور با هدف برهم زدن امنیت کشور) و (نشر اکاذیب) متهم و در خواست آزادی وی با تودیع وثیقه رد شده است.” 

عرفان کریم ویسی در ادامه از ارجاع بخش اول پرونده سمانه اصغری با اتهامات (اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی/ خارجی)، (اغوا یا تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد برهم زدن امنیت کشور)، (تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی)، (حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی) و(عضویت در دسته یا جمعیت یا شعبه جمعیت هایی که در داخل کشور با هدف برهم زدن امنیت کشور) به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی و ارجاع بخش دوم پرونده وی با اتهامات (اخلال در نظم و آسایش عمومی) و (نشر اکاذیب) به شعبه دادگاه کیفری ۲ تهران خبرداد. 

لازم به اشاره است، سمانه اصغری، در تاریخ ۱۹ مهرماه ۱۴۰۱، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و پس از انتقال به بند ۲۰۹ زندان اوین و طی مراحل بازجوئی سپس به زندان قرچک ورامین منتقل شد.

افزون بر این، روز سه شنبه ۲۰ دی ماه‌ ۱۴۰۱، احسان‌ نصراللهی، ساکن شهرستان خوی از توابع استان آذربایجان غربی، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱ میلیارد تومان از زندان‌ این شهرستان تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد. 

براساس این گزارش، آزادی، احسان نصراللهی، با تودیع وثیقه و بطور موقت صورت گرفته و وی باید در انتظار دریافت ابلاغیه تاریخ محاکمه خود باشد. 

لازم به ذکر است، احسان‌ نصراللهی، در تاریخ ۱۰ دی ماه‌ ۱۴۰۱، توسط ماموران اطلاعات‌ سپاه‌ شهرستان‌ خوی‌ بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه آن ارگان امنیتی و طی مراحل بازجوئی و سپس بازپرسی به زندان شهرستان خوی منتقل شده بود. 

احسان نصراللهی، برای نخستین مرحله، در تاریخ ۱۵مهر ماه ۱۴۰۱ هم پس از  احضار به پلیس فتا در شهرستان خوی، بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی در نرحله بازپرسی با اتهام (نشر اکاذیب در فضای مجازی) مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و در تاریخ ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بود. 

احسان نصرالهی، برای دومین مرحله به تاریخ ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۱، در پی یورش ماموران امنیتی به منزل پدری وی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی سپس در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خوی با اتهام (اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی) و (اخلال در نظم عمومی) مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و در تاریخ ۹ آذر ماه ۱۴۰۱ با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود. 

افزون بر این، امروز جمعه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۱، علی شادی، ساکن‌شعر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی، علیرغم گذشت ۹ روز از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف و در محرومیت از حقوق اولیع یک متهم در بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز بسر می برد. 

به نقل از یک منبع نزدیک به خانواده علی شادی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”به دفعات مراجعاتی را به شعبه بازپرسی در دادسرای شهر تبریز داشتیم اما بازپرس پرونده با همراهی ضابط امنیتی که اداره اطلاعات تبریز هست مانع تودیع وثیقه برای آزادی علی شادی می شوند و از همه‌مهمتر اینکه پاسخ واضحی در خصوص زنان تعیین وضعیت وی نمی دهند.” 

این منبع مطلع همچنین افزود:”علی شادی از روز بازداشت تا به امروز جمعه فقط یک تماس زیر یک دقیقه ای با خانواده اش داشته و فقط اعلام کرده که در بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز است. تداوم این وضعیت منجر به افزایش نگرانی خانواده این شهروند شده است.” 

لازم به اشاره است، علی شادی، در تاریخ ۱۴ دی ۱۴۰۱، پس از یورش نیروهای امنیتی به محل کار وی در سه راهی امین در شهر تبریز بازداشت و جهت بازجوئی به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد.

وبسایت حال وش هم‌ در خبری اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۳ آبان ماه ۱۴۰۱، ایوب جمال (جمالزهی)، متولد ۱۳۷۹، فرزند: کمال، ساکن: کرج مرکز استان البرز، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در این‌ شهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در حال حاضر بطور بلاتکلیف در زندان قزلحصار بسر می برد. 

به نقل از یک منبع مطلع:”بازداشت ایوب جمال (جمالزهی)، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری و توام با ضرب و شتم ماموران امنیتی همراه بوده و شدت آسیب‌های وارده به خوی است که پس از گذشت چند ماه از تاریخ بازداشت با ناراحتی و درد از ناحیه دنده و گوش دست و پنجه نرم می کند.” 

این‌ منبع مطلع افزود:”اتهامات تفهیم شده به ایوب جمال (جمالزهی) در مرحله بازپرسی (خرید و فروش مواد آتش زا)،  (درگیری با ماموران نیروی انتظامی)، (تخریب اموال عمومی) و (اقدام علیه امنیت ملی) عنوان شده است.” 

کُردپا هم‌ با انتشار اخباری کوتاه اعلام کرد؛ روز شنبه ۱۷ دی‌ماه ۱۴۰۱، محمود رشیدی، ساکن شهرک ابوذر از توابع استان کرمانشاه، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی بازداشت شد. 

براساس این گزارش، بازداشت محمود رشیدی توام با ادپرعاب و ضرب و ستم وی از سوی نیروهای امنیتی همراه بوده است.

تا لحظه تنظیم این خبر، از نکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دسارس نیست. 

افزون براین، در ساعات پایانی یکشنبه ۱۸ دی‌ماه ۱۴۰۱، بصیر احمدی، اهل شهرستان پاوه از توابع استان کردستان و دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه علم و صنعت،  توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. 

تا لحظه تنظیم این خبر، از وضعیت و مکان نگهداری بصیر احمدی اطلاعی در دست نیست. 

در خبری دیگر، روز پنج‌شنبه ۲۲ دی‌ماه ۱۴۰۱، جواد آیاتی، اهل شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان این شهرستان آزاد شد. 

علیرغم آزادی جواد آیاتی با تودیع وثیقه اما از مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی حاصل نشده است. 

لازم به اشاره است، جواد آیاتی، در تاریخ ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان مهاباد بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه مرکزی وزارت اطلاعات در شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی و طی مراحل بازجوئی و سپس بازپرسی در نهایت به زندان مهاباد منتقل شده بود.

از سوی دیگر، روز پنجشنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، رامین سلمانی، اهل شهرستان آبدانان از توابع ایلام، پس از اتمام مراحل بازجویی و بلاتکلیفی ۶۵ روزه با تودیع وثیقه آزاد شد. 

لازم به ذکر است، رامین سلطانی، اواسط آبان ماه ۱۴۰۱، در ارتباط با اعتراضات مردمی در شهرستان آبدانان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. 

سرکوب، ارعاب و تهدید بر علیه شهروندان با پرونده سازی و براساس سناریوی ارگانهای امنیتی و همراهی دستگاه قضایی با آنها، ناقض ماده ۱۹اعلامیه جهانی و ماده ۱۹میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

بلاتکلیف نگهداشتن افراد در بازداشت و ممانعت از دسترسی متهم به انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.

برچسب هامحمود رشیدیبازداشت بلاتکلیفیتظاهرات سراسریفعال ترک آذری تبریزمهر ۱۴۰۱۱۴۰۱تظاهرات سراسری در سال۱۴۰۱اسامی بازداشت شدگان تهراناحسان نصراللهیبصیر احمدیکرجمحرومیت از حقوق شهروندی در ایرانتظاهرات سراسری در ایرانحقوق شهروندی در ایران،مهر ماه ۱۴۰۱بازداشت شدگان اعتراضات ۱۴۰۱تبربزمهر۱۴۰۱تظاهرات سراسری۱۴۰۱،محمودرشیدیحقوق بشرشهرریبند دو زندان قرچکبند یک زندان قرچک ورامینشهرتبریزتظاهرات سراسری ۱۴۰۱آبان ۱۴۰۱اعدام بازداشت شدگان آبان ۱۴۰۱آذر ۱۴۰۱تظاهرات سراسری آبان ۱۴۰۱ایوب جمالزهیتهراننقض حقوق شهروندی در ایرانحقوق بشر ایراناندرزگاه ۱ زندان قرچک ورامینبازداشت بلاتکلیف۱۴۰۱آبان ماه ۱۴۰۱جواد آیاتیتظاهرات سراسری آذر ۱۴۰۱محاکمه بازداشت شدگان آبان ۱۴۰۱ایوب جمالبازداشتسنندجنقض حقوق شهروندی در ایرانتظاهرات سراسری شهریور ۱۴۰۱آبان۱۴۰۱آبانماه ۱۴۰۱جوادآیاتیمحاکمه بازداشت شدگان اعتراضات سراسریبازداشت شدگان تظاهرات سراسریشهرتبریز،بلاتکلیفیحقوق شهروندی در ایرانبند زنان زندان قرچکبندسه زندان قرچکتبریز آذربایجان شرقیکشته شدگان آبان ۱۴۰۱محاکمه بازداشت شدگان ۱۴۰۱تظاهرات سراسری،تظاهرات سراسری آذر۱۴۰۱رامین سلیمانیتبریزآذربایجان شرقیحقوق بشر در ایراننقض حقوق بشر در زندان قرچک ورامینشهر تبریزسمانه اصغریبازداشت شدگان آبان ۱۴۰۱تظاهرات سراسری در سال ۱۴۰۱آذرماه۱۴۰۱اسامی بازداشت شدگانعلی شادیتبریزآزادی بازداشت شدگاناخبار نقض حقوق شهروندی در ایراننقض آشکار حقوق بشر در ایرانمهرماه۱۴۰۱بازداشت شدگان آبان۱۴۰۱محاکمه بازداشت شدگان شهریور۱۴۰۱آذر ماه ۱۴۰۱احسان نصرالهیبصیراحمدی

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

اخبار پیشنهاد شده

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading