احکام اعدام دستکم ۷ زندانی در ارومیه، خرم آباد و اراک اجرا شد

حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۲۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، احکام اعدام دستکم ۷ زندانی متهم به جرائم (مواد مخدر) و (قتل عمد) در زندانهای مرکزی خرمآباد، اراک و ارومیه اجرا شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، سحرگاه پنجشنبه ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۱، حکم اعدام یک زندانی (هویت نامشخص)، متهم به (قتل عمد رحمان پوردهقان)، در زندان مرکزی شهر خرم آباد مرکز استان لرستان اجرا شد.
داریوش شاهون وند، دادستان عمومی و انقلاب مرکز لرستان، بدون اشاره به متهم این پرونده، در تشریح آن گفت:”در پی (شهادت) سرگرد رحمان پوردهقان، جمعی انتظامی شهر خرم آباد در حین انجام وظیفه بوسیله سلاح جنگی، پس از انجام تشریفات قانونی از طریق مراجع قضایی و تائید دیوان عالی کل کشور، سحرگاه پنجشنبه ۲۵ اسفندماه حکم قصاص اجرا شد.”
دادستان عمومی و انقلاب مرکز لرستان در تشریح اتهامات فرد اعدام شده مدعی شد:”اتهامات این فرد (مباشرت در قتل عمدی رحمان پوردهقان بوسیله سلاح جنگی) و (اخلال در نظم عمومی از طریق ایجاد درگیری و تیراندازی با سلاح جنگی)، (حمل و نگهداری سلاح جنگی و مهمات)، (قدرت نمایی با سلاح گرم جنگی)، (تخریب عمدی خودرو پلیس) و (شرکت در منازعه دسته جمعی منجر به صدمه بدنی عمدی) بوده است.”
افزون براین، سحرگاه یکشنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۱، سلمان مومنی، اهل چرداول از توابع استان ایلام، زندانی متهم به جرائم (مواد مخدر) و محبوس در زندان مرکزی اراک مرکز استان مرکزی اعدام شد.
یک منبع مطلع در خصوص اعدام این زندانی به سازمان حقوق بشر ایران گفت:”سلمان مومنی از سال ۱۳۹۷ به اتهام حمل مواد مخدر بازداشت و به اعدام محکوم شده بود.”
در خبری دیگر، سحرگاه امروز جمعه ۲۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، عشیر (فروهر) عباس نژاد، محمد ایوبیان، یاسین رشیدی، جهانبخش رادلویی و حسن عمری، جملگی اهل توابع ارومیه، زندانیان متهم به جرائم (مواد مخدر) در زندان مرکزی ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی اعدام شدند.
براساس این گزارش، اتهامات جملگی هر ۵ نفر این زندانیان مرتبط با جرائم (مواد مخدر) بوده است.
اعدام سلمان مومنی، عشیر (فروهر) عباس نژاد، محمد ایوبیان، یاسین رشیدی، جهانبخش رادلویی و حسن عمری، تا لحظه تنظیم این خبر از سوی رسانههای داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.
پس از انتصاب غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان رئیس قوه قضائیه و ادعای او برای تسریع انجام کار پرونده های قدیمی در نتیجه اجرای احکام اعدام در راستای بخشنامه کاهش جرائم کیفری کشور با سرعت بیشتری انجام می شود و این روند منجر به اعتراض سازمان عفو بین الملل، نسبت به این امر شد و در تاریخ ۵ مرداد ماه ۱۴۰۱، با انتشار گزارشی، به تشریح وضعیت اجرای احکام اعدام در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی در ایران پرداخت.
همچنین، در تاریخ ۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، در گزارش دوره ای خود از موارد نقض حقوق بشر در ایران به روند افزایشی صدور و اجرای احکام اعدام در ایران اعتراض کرد.
به دلیل عدم شفافیت مقامات ایران، پی بردن به تعداد واقعی اعدامها در این کشور دشوار است و قطعا تعداد به مراتب بالاتر از رقم اعلام شده است.
صدور و اجرای احکام اعدام، ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و مفاد میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است.