دوشنبه , ۲۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳
دوشنبه, می 13

گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان، آبان ماه ۱۴۰۲

0
299

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری از نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران، تا پایان آبان ماه ۱۴۰۲ است. این گزارش به صورت آماری – تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری، نقض حقوق بشر و همین ‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیت‌های فراوان است. این گزارش، با توجه به اخباری که توسط فعالان حقوق بشر و یا از طریق سایر رسانه های مورد تائید حقوق بشر در ایران، منتشر شده تنظیم گردیده است و آمار و ارقام از نقض حقوق پیروان سایر ادیان به مراتب بیش از این تعداد است.

مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت جمهوری اسلامی ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه دیده بانی و گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر بسیاری از فعالان و گزارشگران در زندان و بازداشت هستند) با محدودیت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

اهل سنت

اهل سنت، خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌ تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی و خواسته‌ای زیاده خواهانه ای نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود. زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذارنند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.

اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان را مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۴۰ سال گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودیت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۲۳ آبان ماه ۱۴۰۲، مولوی حمید الله فاروقی، شهروند اهل سنت، ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، علیرغم گذشت بیش از ۶ هفته از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیفی بسر می برد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۴۰۲، ماموستا محمد شریفی، شهروند اهل سنت، ساکن شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از تسنیم، در آبان ماه ۱۴۰۲، یک شهروند ساکن استان خوزستان، به اتهام (عضویت و هدایت شبکه تکفیری) توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. در این گزارش، به هویت متهم اشاره ای نشده است. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۲۳ آبان ماه ۱۴۰۲، عبدالباسط شاهوزهی به همراه پدر خود؛ گل احمد شاهوزهی، دو شهروند اهل سنت، محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی زاهدان در استان سیستان و بلوچستان، با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۲، عبدالنصیر شه بخش و اسامه شه بخش، دو شهروند اهل سنت و از فعالان مسجد مکی زاهدان، ساکن استان سیستان و بلوچستان، پس از اتمام بازجویی ها، آزاد شدند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۲، ماموستا حسن فتحی خضرلکی، شهروند اهل سنت و امام جمعه روستای قازلیان از توابع شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی در آن شهرستان، دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شد و از حق تماس و هر گونه ملاقات و ارتباط با خانواده خود محروم شده است. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، اواخر آبان ماه ۱۴۰۲، ماموستا حسین علیمرادی، فعال مذهبی اهل سنت، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، با دریافت تماسی به شعبه دادگاه ویژه روحانیت در استان همدان، احضار شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۲، عبدالسلام فاروقی(ملازهی)، شهروند اهل سنت، محبوس و بلاتکلیف در بند ۹ زندان مرکزی زاهدان، پس از طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۲، مولوی سعید فضل الهی، شهروند اهل سنت، ساکن شهرستان دلگان از توابع استان سیستان و بلوچستان، با توجه به گذشت ۱۳ روز از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برد. 

ردیف  موارد نقض حقوق بشر  تعداد
۱ بلاتکلیفی متهم در بازداشت  ۲
۲ تفهیم اتهام  ۶
۳ آزادی با تودبع وثیقه  ۶
۴ بازداشت  ۲
۵ محرومیت از تماس تلفنی متهم  ۲
۶ بیخبری از افراد بازداشت شده ۲
۷ ممانعت از دسترسی متهم به وکیل در دوران بازجویی ۲
۸ احضار به دادگاه ۱
جمع کل موارد  ۲۳

بهائیان

ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، از منظر حکومت جمهوری اسلامی، دیانت بهایی (فرقه ضاله ) تلقی می‌شود اما شهروندان بهائی به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال رژیم دینی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب ۱۳۵۷ تاکنون، بهائیان به طور سیستماتیک از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره در معرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند. ممانعت از کسب ‌و کار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.

در این ماه 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۱ آبان ماه ۱۴۰۲، یگانه آگاهی، نگین خادمی، آرزو سبحانیان، یگانه روح‌بخش، شانا شوقی‌فر، مژگان شاهرضایی، ندا بدخش (آگاه)، بهاره لطفی، پرستو حکیم و ندا عمادی، ده شهروند بهایی، ساکن استان اصفهان، پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی، توسط ماموران اداره اطلاعات استان اصفهان بازداشت شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنچشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۲، گلنوش مرادی و فریده مرادی، دو شهروند بهایی ساکن مشهد مرکز استان خراسان رضوی، توسط هادی منصوری ـ رئیس شعبه ۱ دادگاه انقلاب مشهد در مجموع به تحمل ۷ سال و ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۲، شکوفه بصیری، ایمان رشیدی و احمد جعفری نعیمی، سه شهروند بهایی اهل و ساکن استان یزد، علیرغم گذشت نزدیک به ۴ هفته از تاریخ دستگیری، در وضعیت بلاتکلیف بسر می برند و از حقوق اولیه یک متهم برای تعیین وضعیت حقوقی پرونده قضایی خود محروم و زندان مرکزی یزد بسر بردند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۲، احمد جعفری نعیمی، شهروند بهایی ساکن استان یزد، محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی آن استان، پس از طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۹ آبان ماه ۱۴۰۲، شکوفه بصیری، شهروند بهایی، ساکن یزد و محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی آن استان، پس از طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، سها ثابتی، بهروز رحمانی و ساناز علیزاده، شهروندان بهائی ساکن ساری، توسط قاضی شعبه ۱دادگاه انقلاب آن شهر محاکمه شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، صهبا طائف، شروین شبرخ و نیکا اسماعیل‌ پور، شهروندان بهائی ساکن کرج مرکز استان البرز، توسط نیروهای امنیتی در آن استان، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از خبرگزاری فارس، روز پنجشنبه ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۲، سرهنگ فیاض الهیاری، فرمانده ناحیه مقاومت بسیج امیرالمومنین شهرستان شهریار واقع در غرب استان تهران، از بازداشت ۱۰ تن از شهروندان بهایی پس از توقیف لوازم شخصی آنها در آن شهرستان، خبر داد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، بابک زینلی، فواد طائفی، ایمان احسانی، ایرن رحمانی، رضا یزدی و فهیمه یزدی، شش شهروند بهایی ساکن مهرشهر کرج مرکز استان البرز، توسط نیروهای امنیتی دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، منازل پرویز معبودی، افشین راشدی، حمید راشدی، کیومرث راشدی، مهران خاندل، پوران حبیبی (خاندل)، ژینوس شادابی، اختر کوثری (نعیمی)، روحیه عبدی، حمید عزیزی، رامین مقیمی، عطا رجبی، مظفر ایوبی، عنایت تکاپویی و فرهنگ معبودی، توسط ماموران وابسته به یکی از نهادهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت و برخی لوازم شخصی از این شهروندان بهایی توقیف و سپس به این شهروندان اعلام شده که حق خروج از استان همدان را ندارند و طی روزهای آتی احضار خواهند شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، عاطفه زاهدی، مسعود آذرنوش، زرین احدزاده، نعیم اقدسی، ندا محبی، ژاله رضایی، فریده ایوبی و نورا ایوبی، هشت تن از شهروندان بهایی ساکن استان همدان، توسط ماموران اداره کل اطلاعات آن استان، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۱۳ آبان ماه ۱۴۰۲، منزل رویا شیخی، شهروند بهایی ساکن شهر شیراز مرکز استان فارس، توسط ماموران اداره اطلاعات آن شهر تفتیش و برخی لوازم شخصی از این شهروند بهایی توقیف شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، سیروس ذبیحی مقدم، شهروند بهایی، ساکن شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی، توسط قاضی هادی منصوری ـ رئیس شعبه ۱ دادگاه انقلاب مشهد در مجموع به تحمل ۸ سال حبس تعزیری محکوم شد. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند بهایی چنید پیش در شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد برگزار شده بود.

به گزارش حقوق بشر در ایران، ، روز سه شنبه ۱۶ آبانماه ۱۴۰۲، منازل شوق انگیر سروریان، پگاه مبین، اکبر نورانی، خوشگل رضایی، منوچهر ایوبی، حسن رضایی، امین مقیمی، شجاع جهانگیری، سامان خدایاری، پرویز سیفی، زیبا جهانگیری، آرزو جهانگیری و کاوه بیاتی، شهروندان بهایی ساکن استان همدان، در پی یورش نیروهای امنیتی، تفتیش وبرخی لوازم شخصی این شهروندان، توقیف شد و به هر یک از این شهروندان بهایی اعلام شده تا اطلاع بعدی حق خروج از استان همدان را دارند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۲، ندا عمادی و پرستو حکیم، دوتن از شهروندان بهایی محبوس در زندان دولت آباد اصفهان، پس از طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۲، حوریه محسنی، شهروند بهایی، ساکن شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی، پس از احضار به شعبه بازپرسی در دادسرای عمومی و انقلاب آن شهر و طی مراحل بازپرسی، تفهیم اتهام و با تودیع قرار وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۲، ساناز حکمت شعار و بیتا حقیقی، دو شهروند بهایی، توسط قاضی شعبه ۹ دادگاه تجدیدنظر استان مازندران، هریک به تحمل ۳ سال حبس تعزیری و پرداخت جریمه نقدی، محکوم شدند و انیس سنایی، گلبن فلاح، نازنین گلی، مانی قلی نژاد، نگار دارابی، سام صمیمی، مهسا فتحی، مجیر صمیمی، سامیه قلی نژاد، بصیر صمیمی، هنگامه علی پور و افنانه نعمتیان، از دیگر متهمان این پرونده هم توسط قاضی شعبه ۹ دادگاه تجدیدنظر استان مازندران هر یک به پرداخت ۵۰ میلیون تومان وجه نقد بدل از تحمل ۲ سال و ۱ ماه حبس تعزیری، محکوم شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۲، مسعود محمودی، شهروند بهایی، ساکن شهرستان شیروان از توابع استان خراسان شمالی، توسط نیروهای امنیتی در آن شهرستان، دستگیر و پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، نیکا اسماعیل پور، ایمان احسانی، بابک زینلی، شروین شبرخ، صهبا طائف، ایرن رحمانی، فهیمه یزدی، رضا یزدی، علی باقر کاشانی و فوادطائفی، ده شهروند بهایی ساکن شهرستان شهریار، پس از اعزام این شهروندان به شعبه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب آن شهرستان، برگزار شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، منازل بهنام ایوبی، نقره ایوبی، اقدس ابرار احدی، فتانه مشتاق و رزیتا آذرنوش، پنج تن از شهروندان بهایی ساکن استان همدان، در پی یورش نیروهای امنیتی، مورد تفتیش قرار گرفت و برخی لوازم شخصی این افراد توقیف شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۲، نیکا اسماعیل پور، شهروند بهایی ساکن کرج مرکز استان البرز و بازداشت شده در شهرستان شهریار، از دسترسی به خدمات پزشکی و حق درمان محروم است. این شهروند بهایی از تاریخ ۱۶ آبان ماه سال جاری در بازداشت بسر می برد.

به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، پس توقیف صفحه اینستاگرامی شیما یقینی، شهروند بهایی، ساکن ساری مرکز استان مازندران، این مدرس یوگا به به پلیس فتا، احضار شده است.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز جمعه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۲، فواد طائفی، شهروند بهایی، ساکن شهر کرج مرکز استان البرز و بازداشت شده در شهرستان شهریار، علیرغم تحمل بلاتکلیفی از دسترسی به خدمات پزشکی و حق درمان نیز محروم مانده است.

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۲، مسعود محمودی، شهروند بهایی، ساکن شهرستان شیروان از توابع استان خراسان شمالی، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۸ آبان ماه ۱۴۰۲، ندا بدخش، شهروند بهایی اهل و ساکن استان اصفهان، محبوس و بلاتکلیف در زندان دولت آباد، پس از اتمام بازجویی ها و تودیع قرار وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۲، بهاره لطفی، شهروند بهائی، ساکن استان اصفهان، محبوس و بلاتکلیف در زندان دولت آباد اصفهان، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع وثیقه، آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، همایون خانلری، شهروند بهایی و زندانی عقیدتی محبوس در زندان لاکان رشت، در حالی دوران حبس تعزیری خود را سپری می کند که درخواست اعاده دادرسی وی توسط قضات شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور رد شده است. این شهروند بهایی در حال سپری کردن دوران حبس تعزیری ۲ سال و ۱ روز خود است. 

ردیف  موارد نقض حقوق بشر  تعداد
۱ بازداشت  ۲۵
۲ تفتیش منزل  ۴۶
۳ توقیف لوازم شخصی  ۵۴
۴ محاکمه  ۸
۵ صدور حبس تعزیری  ۲
۶ بلاتکلیفی متهم در بازداشت  ۳
۷ آزادی با تودیع قرار وثیقه  ۸
۸ تفهیم اتهام  ۱۸
۹ بیخبری از بازداشت شدگان  ۹
۱۰ صدور حکم حبس تعزیری  ۳
۱۱ احضار به جلسه بازپرسی ۱
۱۲ صدور حکم پرداخت جریمه نقدی  ۲
۱۳ صدور حکم پرداخت جریمه نقدی بدل از حبس تعزیری  ۱۲
۱۴ بازجویی  ۱۰
۱۵ محرومیت متهم در بازداشت از دسترسی به دارو یا خدمات پزشکی  ۲
۱۶ توقیف صفحه اینستاگرام ۱
۱۷ رد درخواست اعاده دادرسی  ۱
جمع کل موارد  ۲۰۵

 

سایر پیروان ادیان

بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است.

حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌اند.

در این ماه 

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۲، آرش مرادی، درویش گنابادی محبوس و بلاتکلیف در اندرزگاه ۴ زندان اوین، علیرغم گذشت نزدیک به ۱ ماه از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف بسر می برد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، آرش مرادی، درویش گنابادی، محبوس و بلاتکلیف در اندرزگاه ۴ زندان اوین، توسط بازپرس شعبه ۳ دادسرای ناحیه ۳۳ تهران، از بابت ۳ عنوان، مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و پس از صدور قرار جلب به دادرسی به زندان اوین بازگردانده شد. این درویش گنابادی در جلسه باپرسی خود از حق حضور وکیل مورد نظرش جهت ارائه دفاع از موکل خود محروم بوده است. 

ردیف  موارد نقض حقوق بشر  تعداد
۱ بلاتکلیفی متهم در بازداشت  ۱
۲ محرومیت از حق دسترسی به وکیل در مرحله بازپرسی  ۱
۳ تفهیم اتهام  ۱
۴ صدور قرار جلب به دادرسی (ممانعت از آزادی علیرغم تفهیم اتهام) ۱
جمع کل موارد ۴

 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading