یک شنبه , ۳۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
یکشنبه, می 19

بازداشت ۱۳ شهروند ساکن استان کردستان و شهرستان مهاباد توسط نیروهای امنیتی

0
1046

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۳۰شهریور ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در جریان اعتراضات به جان‌ باختن مهسا امینی، در شهرهای سنندج، کامیاران، مریوان و مهاباد، تنی چند از شهروندان را بازداشت کردند.‌

به گزارش حقوق بشر در ایران، در فاصله زمانی دوشنبه ۲۸ تا سه شنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، دستکم ۱۳ تن از شهروندان ساکن در شهرهای سنندج، کامیاران، مریوان، کامیار و مهاباد، در جریان تجمعات اعتراضی به جان باختن مهسا امینی که در این شهرها برگزار شده بود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.‌

براساس این گزارش، در تاریخ ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، کاوه کریمی، در جریان اعتراضاتی که در شهر سنندج مرکز استان کردستان برگزار شده بود در محدوده خیابان فردوسی این شهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

همچنین، روز دوشنبه ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، احسان فتاحی، در جریان اعتراضات برگزار شده در شهرستان کامیاران از توابع استان کردستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و این بازداشت در حالی صورت گرفت که احسان فتاحی در حال بازگشت از محل کار به خانه خود بود.‌

اوین راستی، فعال مدنی و حقوق زنان و شهروند ساکن شهرستان مریوان از توابع استان کردستان، در تاریخ ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.

در ادامه بازداشتهای گسترده شهروندان، در تاریخ ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، امیر غلامی، مستندساز و هنرمند، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و از وضعیت وی نیز اطلاعی در دسترس نیست.

اما طی روزهای اخیر، ماموران امنیتی، در شهرستان سنندج مرکز استان کردستان، فرانک رفیعی، باران ساعدی، ماهرو هدایتی، آزاده جماعتی و بهار زنگی بند، پنج تن از فعالان حقوق زنان، ساکن این شهر را پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل کردند و این افراد از حقوق اولیه یک متهم برای برقراری تماس با خانواده و یا وکیل محروم هستند.

هادی کمانگر، فعال مدنی، اهل شهرستان کامیاران از توابع استان کردستان، در جریان اعتراضاتی که در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، در این شهرستان برگزار شده بود توسط مأموران امنیتی بازداشت شد.‌

اما در شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، عبدالله تاش، متولد: ۱۳۶۴، فرزند: علی، اهل روستای گوگ تپه، توسط ماموران امنیتی در جریان برگزاری اعتراضاتی که به جان باختن مهسا(ژینا) امینی برگزار شده بود بازداشت شد.

جملگی این بازداشت شدگان از حقوق اولیه یک متهم برای دسترسی به وکیل و یا ارتباط با خانواده های خود محروم هستند.‌

همچنین، خبرگزاری فارس، وابسته به ارگانهای امنیتی جمهوری اسلامی، در تاریخ ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱، با انتسار خبری از بازداشت چندین تن از شهروندان در استان‌های آذربایجان غربی و کردستان به اتهام (عضویت و هواداری احزاب کرد مخالف نظام) و حمایت بازداست شدگان از اعتراضات مدنی شهروندان در این ۲ استان خبر داد.

از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله ای که از شهرستان سقز برای دیدار با اقوام خود به تهران سفر کرده و پس از بازداشت توسط ماموران پلیس امنیتی به بهانه نامناسب بودن حجاب بازداشت شد و پس از انتقال به بازداشتگاه پلیس امنیت در تهران جان باخت اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در شهرهای مختلف کشور در جریان است.‌

گزارش ها و مستندات بسیاری حاکی از ایراد ضرب و شتم و آسیب به مهسا امینی از ناحیه سر به هنگام بازداشت مخابره شده است.

سرکوب اعتراضات و بازداشت شهروندان به سبب حضور در تجمعات اعتراضی مسالمت آمیز، ناقض اصل آزادی بیان و نقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید شده است.

بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام فرد و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading