بازداشت و بلاتکلیفی ۶ شهروند و آزادی ۵ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، سیروان محمدی و ناصح طه زاده، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، مجید شیعه علی، صنم کازرونی و فرهاد شیخی، علیرغم گذشت مدتی در خور توجه از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف بسر می برند. از سوی دیگر، نسیم سلطان بیگی، آریا جعفری، ندا مستقیمی، پوران ناظمی و پروانه ناظمی، پس از اتمام مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، صنم کازرونی، صنم کازرونی، متولد ۱۳۴۹، ساکن: اصفهان، شهروند ایرانی – انگلیسی، علیرغم گذشت بیش از دو ماه از تاریخ بازداشت بطور بلاتکلیف در زندان دولت آباد واقع در استان اصفهان بسر می برد و از حقوق اولیه یک متهم محروم است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”با توجه به اینکه بازجویی ها از صنم کازرونی به اتمام رسیده و از دیگر پس از گذشت ۶۸ روز از تاریخ دستگیری وی در آستانه تفهیم اتهامات سنگینی از سوی ضابط امنیتی و شعبه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اصفهان قرار دارد اما متاسفانه خانواده او از روند مصادیق حقوقی اتهامات و جزئیات پرونده بی اطلاع هستند و همین مساله منجر به افزایش نگرانی آنها شده است.”
لازم به اشاره است، صنم کازرونی، در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات مردمی توسط نیروهای امنیتی در اصفهان بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی سپس به زندان دولت آباد اصفهان منتقل شد.
افزون بر این، امروز سه شنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، مجید شیعه علی، ساکن مشهد مرکز استان خراسان رضوی و دانشجوی دانشگاه آزاد واحد مشهد، علیرغم گذشت ۷۶ روز از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
براساس این گزارش، بلاتکلیفی مجید شیعه علی در زندان وکیل آباد مشهد در حالی تداوم پیدا کرده که چندی پیش، همسر وی با انتسار متنی در صفحه شخصی خود از تمدید قرار بازداست این دانشجوی بازداشتی به علت تداوم بازجویی ها خبر داده بود.
لازم به ذکر است، مجید شیعه علی، در تاریخ ۲ آذرماه ۱۴۰۱، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در شهر مشهد بازداشت و به بازداشتگاه آن ارگان امنیتی منتقل و پس از ۸ هفته بازجویی و تحمل سلول انفرادی به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.
در خبری دیگر، روز دوشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۱، فرهاد شیخی، فعال کارگری، محبوس در بند امنیتی زندان رجایی شهر کرج، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به زندان (ندامتگاه) مرکزی کرج منتقل شد.
براساس اعلام عرفان کرم ویسی وکیل مدافع این فعال کارگری؛ انتقال حدود ظهر دوشنبه ۱۷ بهمن ماه از بند امن زندان رجایی شهر به زندان مرکزی کرج صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، فرهاد شیخی، در تاریخ ۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در استان البرز بازداشت و جهت بازجوئی و تشکیل پرونده به بند امن واقع در زندان رجائی شهر کرج منتقل شده بود.
فرهاد شیخی، پیش از این هم به علت فعالیتهای مسالمت آمیز خود با پرونده سازی، بازداست و محکومیت کیفری از سوی ارگانهای امنیتی مواجه شده بود.
کولبر نیوز هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز یکشنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، سیروان محمدی، ساکن سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، از علت دقیق بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده سیروان محمدی اطلاعی حاصل نشده است.
شورای صنفی دانشگاههای کشور هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ طی هفته های اخیر، ناصح طهزاده، اهل شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی و دانشجوی در حال تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، علیرغم گذشت مدتی در خور توجه از تاریخ بازداست ناصح طه زاده اما از مکان نگهداری، نام ارگان بازداست کننده و مصادیق حقوقی اتهامات این دانشجوی در خال تحصیل در زاهدان اطلاعی حاصل نشده است.
از سوی دیگر، در ساعات پایانی، دوشنبه ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، پوران ناظمی – فعال مدنی و خواهر وی پروانه ناظمی، پس از اتمام مراحل بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان مرکزی کرمان آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی پوران ناظمی، پس از تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان و پروانه ناظمی هم با تودیع کفالتک صورت گرفته و این شهروندان باید در انتظار دریافت ابلاغیه بازپرسی مجدد و یا تشکیل جلسه دادگاه خود باشند.
لازم به اشاره است، پوران ناظمی و پروانه ناظمی، در تاریخ ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، هنگامی که برای ملاقات پدر خود به بیمارستان مهرگان کرمان مراجعه کرده بودند توسط ماموران نیروی انتظامی به دلایل نامشخصی بازداشت شدند.
پوران ناظمی، پیش از این هم از سوی ارگانهای امنیتی با بازداشت، احضار، بازجویی، محاکمه و پرونده سازی مواجه شده بود.
روزنامه شرق هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز دوشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۱، نسیم سلطان بیگی، روزنامهنگار و فعال رسانه ای، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی نسیم سلطان بیگی، با تودیع وثیقه صورت گرفته و این روزنامهنگار باید در انتظار دریافت ابلاغیه تاریخ دادرسی خود باشد.
لازم به اشاره است، نسیم سلطانبیگی، در ساعات پایانی ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، هنگام خروج از کشور در فرودگاه بین المللی تهران پس از توقیف گذرنامه بازداشت شده بود.
وبسایت دیدبان ایران هم اعلام کرد؛ عصر دوشنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، آریا جعفری، عکاس مطبوعاتی، محبوس در زندان تهران بزرگ پس از اتمام بازجوئی، بازپرسی و ابلاغ حکم بدوی دادگاه، با تودیع وثیقه آزاد شد.
اساس این گزارش، آزادی وی با تودیع قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، این عکاس مطبوعاتی، اواخر آذر ماه ۱۴۰۱، توسط شعب دادگاه انقلاب و کیفری تهران در مجموع به تحمل ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال منع خروج از کشور محکوم شد.
آریا جعفری، در تاریخ ۷ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در تهران، بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی در زندان اوین و بازپرسی در شعبه دادسرای ناحیه ۳۳ تهران تفهیم اتهام شد.
وبسایت امتداد هم در خبری افزود، در ساعات پایانی دوشنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، ندا مستقیمی، ساکن تهران و از زندانیان سیاسی پیشین، با توجه به تفهیم اتهام و ارجاع پرونده به دادگاه با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی ندا مستقیمی با تودیع وثیقه و پس از تفهیم اتهام وی صورت گرفته است.
لازم به ذکر است، ندا مستقیمی، در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، در پی مراجعه نیروهای امنیتی به محل کار وی بازداشت شده بود.
ندا مستقیمی، نخستین مرحله در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ در تهران بازداشت و پس از انتقال به سلول انفرادی در یکی از بندهای امنیتی زندان اوین و طی مراحل بازجوئی پس از ۲۳ روز با تودیع وثیقه آزاد شد و پس از طی مراحل دادرسی و محکومیت وی به حبس تعزیری برای اجرای حکم خود در سال ۱۳۹۴، بازداشت شده بود.
سرکوب، ارعاب و تهدید بر علیه شهروندان با پرونده سازی و براساس سناریوی ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
بلاتکلیف نگهداشتن افراد در بازداشت و ممانعت از دسترسی متهم به انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.