شنبه , ۰۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
شنبه, آوریل 27

اعزام ۱۹ تن از دراویش گنابادی محبوس در زندانهای کشور به مرخصی

0
1105

حقوق بشر در ایران – از روز دوشنبه ۲۶ تا امروز چهارشنبه ۲۸ اسفند ماه ۱۳۹۸, نوزده نفر از دراویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم محبوس در زندانهای قزل‌حصار کرج, زندان مرکزی بروجرد, زندان تهران بزرگ و زندان مرکزی اهواز که در حال تحمل دوران محکومیت حبسهای تعزیری خود از بابت اتهامات سیاسی هستند به مرخصی اعزام شدند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران, از روز دوشنبه ۲۶ تا امروز چهارشنبه ۲۸ اسفند ماه ۱۳۹۸, سعید دوراندیش, امین سلیمانی, علی نژاد صاحبی, هادی شاهرضا, حسین قضاوی, مهدی کیوانلو, سعید کریمائی, مهدی خان فاطمی نسب و محمود براکوهی از زندان تهران بزرگ, مهدی مهدیلو, مرتضی سهراب پور, محمد کریمائی و حسام معینی از زندان قزلحصار کرج,  شهرام مقدسی و مرتضی قادری از زندان مرکزی بروجرد, مهدی ایزدپناه از زندان شیبان اهواز, اردشیر عشایری از زندان مرکزی بوشهر و مهدی مهدوی زندان مرکزی خرم آباد, از دراویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم که در حال سپری کردن دوران محکومیت های حبس تعزیری خود می باشند به مرخصی اعزام شدند. 

اعطای این مرخصی به این دراویش گنابادی, در راستای شیوع ویروس کرونا در کشور بوده است. عدم دسترسی زندانیان محبوس در زندانهای ایران به مواد ضدعفونی کننده محیط و تکمیل نبودن تجهیزات پزشکی در بهداری زندانها از جمله دلایلی است که می تواند جان زندانیان را از مراحل اولیه ابتلا به ویروس مرگ بار کرونا در معرض تهدید صد در صد قرار بدهد.

براساس بخشنامه اخیر صادره از سوی قوه قضائیه زندانیان سیاسی و عقیدتی با مجموع محکومیت حبس تعزیری ۵ سال و کمتر که در زندانهای کشور هستند می تواند از این مرخصی استفاده کنند. علیرغم ابلاغ این بخشنامه تعداد بسیاری از زندانیان سیاسی و عقیدتی علیرغم دارا بودن شرایط استفاده از این مرخصی از حق خود محروم هستند. همچنین سایر زندانیان سیاسی که مجموع احکام حبس تعزیری آنها بیش از ۵ سال می باشد با توجه به محرومیت از دسترسی به اقلام بهداشتی و ضدعفونی کننده محیط و عدم دسترسی به ماسک و کمبود تجهیزات بهداشتی و پزشکی در بهداری زندانها از حق مرخصی محروم ماندند.

لازم به ذکر است, مهدی خان فاطمی نسب,  پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم و طی مراحل بازجوئی بدون رعایت اصول دادرسی عادلانه منطبق با اصول مندرج در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۵ آئین دادرسی کیفری از سوی دادگاه انقلاب تهران به تحمل ۶ سال حبس تعزیری از بابت اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران امنیتی” محکوم شد که این حکم توسط دادگاه تجدید نظر عینا مورد تائید قرار گرفت و با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی « تجمیع جرائم » ۵ سال از مجموع این مدت برای وی لازم به اجرا شد. 

همچنین مرتضی قادری,  پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم و طی مراحل بازجوئی بدون رعایت اصول دادرسی عادلانه منطبق با اصول مندرج در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۵ آئین دادرسی کیفری از سوی دادگاه انقلاب تهران به تحمل ۷ سال حبس تعزیری از بابت اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران امنیتی” محکوم شد که این حکم توسط دادگاه تجدید نظر به ۳ سال حبس تعزیری کاهش پیدا کرد. 

مهدی مهدی لو و مهدی کیوانلو, دو تن دیگر از دراویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم پس از طی مراحل بازجوئی بدون دسترسی به وکیل و مشاوره حقوقی از بابت اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران در حین انجام وظیفه” توسط دادگاه انقلاب تهران به تحمل ۳ سال حبس تعزیری محکوم شدند. 

همچنین محمد کریمایی، محمود براکوهی, مهدی ایزدپناه, پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم از سوی نیروهای امنیتی پس از طی مراحل بازجوئی و ارجاع پرونده به دادگاه بدون حضور وکیل و در محرومیت از حق دادرسی عادلانه منطبق ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۵ آئین دادرسی کیفری توسط دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران امنیتی در زمان انجام وظیفه”,  محمد کریمایی به تحمل ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به سهرج محکوم شد. همچنین محمود براکوهی نیز به تحمل ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به کهنوج محکوم شد و مهدی ایزدپناه هم به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به سیرجان محکوم شد. پس از ارجاع این پرونده ها به دادگاه تجدید نظر استان تهران, احکام صادره بر علیه محمد کریمائی به تحمل ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری, محمود براکوهی به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و مهدی ایزدپناه هم به تحمل ۵ سال حبس تعزیری تقلیل پیدا کرد. 

سعید دوراندیش, دیگر درویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم در اسفند ماه سال ۱۳۹۶, پس از طی مراحل بازجوئی و ارجاع پرونده به دادگاه انقلاب تهران در تاریخ ۷ مرداد ماه ۱۳۹۷ به تحمل ۷ سال حبس تعزیری و همچنین ۲ سال تبعید به زابل از توابع سیستان و بلوچستان محکوم شده بود که این حکم در مرحله تجدیدنظرخواهی از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر به تحمل ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانه‌ای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور تغییر پیدا کرد. 

همچنین اردشیر عشایری, دیگر درویش گنابادی که در اسفند ماه ۱۳۹۶ در حادثه گلستان هفتم پس از ضرب و شتم از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد با آغاز روند بازجوئی بدون حضور وکیل مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و در مرحله دادرسی و محاکمه از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران در زمان انجام وظیفه” مورد محاکمه قرار گرفت و  به تحمل ۷ سال حبس تعزیری, ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانه‌ای و همچنین ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد که در تاریخ ۲۱ اسفند ماه ۱۳۹۷, توسط دادگاه تجدید نظر استان تهران عینا مورد تائید قرار گرفت. 

همچنین حسین قضاوی, دیگر درویش گنابادی, در تاریخ ۱۲ تیرماه ۱۳۹۷, در شهرستان دشتی از توابع استان اصفهان بازداشت شد. مأموران امنیتی پس از بازداشت این درویش گنابادی، به خانه او هجوم برده و کتاب‌های عرفانی و وسایل شخصی وی را ضبط کرده بودند. با آغاز روند دادرسی این درویش گنابادی از سوی دادگاه انقلاب استان اصفهان به تحمل ۳ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم عینا توسط دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان تائید شد. 

حسام معینی و امین سلیمانی,  پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم و تفهیم اتهام از سوی بازپرسی دادسرای امنیت تهران در تاریخ ۲۰ تیرماه ۱۳۹۷, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی طی دادنامه حسام معینی از بابت اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران امنیتی در زمان انجام وظیفه” به تحمل  ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها، رسانه‌ها و فعالیت در فضای مجازی و مطبوعات، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد که این حکم در مرحله تجدیدنظرخواهی به ۵ سال حبس تعزیری کاهش پیدا کرد. همچنین امین سلیمانی هم توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران در همان تاریخ از بابت اتهامات مذکور به تحمل ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها، رسانه‌ها و فعالیت در فضای مجازی و مطبوعات، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد که این حکم پس از ارجاع به دادگاه تجدید نظر به تحمل ۳ سال و۶ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد. 

مرتضی سهراب پور, دیگر درویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم در اسفند ماه سال ۱۳۹۶, پس از طی مراحل بازجوئی و ارجاع پرونده به دادگاه انقلاب تهران در تاریخ ۸ مرداد ماه ۱۳۹۷ به تحمل ۷ سال حبس تعزیری و همچنین ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده بود که این حکم در مرحله تجدیدنظرخواهی از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر به تحمل ۳ سال حبس تعزیری تغییر پیدا کرد. 

همچنین شهرام مقدسی, دیگر درویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم پس از ضرب و شتم و شکنجه در دوران بازجوئی و محرومیت از حق ملاقات و دسترسی به وکیل در روندی پر ابهام از سوی دادگاه انقلاب تهران به ۷ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم پس از ارجاع به دادگاه تجدید نظر استان تهران به ۳ سال حبس تعزیری کاهش پیدا کرد.  

مهدی مهدوی و علی نژاد صاحبی, دو تن دیگر از دراویش گنابادی که در اسفند ماه ۱۳۹۶ در حادثه گلستان هفتم پس از ضرب و شتم از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند با آغاز روند بازجوئی بدون حضور وکیل مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و در مرحله دادرسی و محاکمه از سوی دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام “اقدام علیه امنیت ملی” و “تمرد از دستور ماموران در زمان انجام وظیفه” به تحمل ۷ سال حبس تعزیری محکوم شدند که احکام هر ۲ نفر این دراویش گنابادی توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ۵ سال حبس تعزیری کاهش پیدا کرد. 

سعید کریمایی, پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ و طی مراحل بازجوئی و ارجاع پرونده به دادگاه انقلاب تهران در تاریخ ۲۷ مرداد ماه ۱۳۹۷ به تحمل ۷ سال حبس تعزیری و همچنین ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده بود که این حکم در مرحله تجدیدنظرخواهی از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر به تحمل ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری تغییر پیدا کرد. 

لازم به یادآوری است، از نیمه‌شب ۱۴ بهمن‌ماه سال ۱۳۹۶ حضور پر تعداد نیرو های امنیتی و انتظامی در اطراف منزل دکتر نور علی تابنده با واکنش منفی سایر دراویش مواجه شد، دراویش گنابادی در حمایت از قطب خود تجمعاتی اطراف منزل دکتر تابنده تشکیل دادند، این تجمعات با دخالت نیروهای انتظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و صدها تن زخمی و بازداشت شدند؛ این در حالی بود که پیش تر در شامگاه چهارشنبه ۴ بهمن‌ماه ۱۳۹۶ نیز ماموران امنیتی در اقدامی مشابه در همین مکان حضور یافتند که موجی از نگرانی‌ها در میان دراویش را رقم زده بود.

فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبی ترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سال‌های قبل از انقلاب می‌رسد؛ اما در سال‌های اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتاب‌های ضد صوفی در قم که این سلسله را به ضد شیعی بودن متهم می‌کردند، رفته رفته جو سنگین‌تری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمت‌اللهی با تخریب برخی از مکان‌های مذهبی‌شان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.

در سال‌های گذشته اخبار و گزارش‌های پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.

سازمان عفو بین الملل, در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۹۷, با صدور بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت زنان دراویش، از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود آنها را بی‌قید و شرط آزاد کند.

 سرکوب دراویش گنابادی در ایران ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله ماده ۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۸ و ۱۹ این سند معتبر بین المللی و همچنین ماده ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی نیز میباشد که در این ۲ ماده به صراحت بر حق افراد بر انجام مناسک مذهبی و همچنین تبلیغات و انجام آموزشهای مذهبی برای افراد چه بصورت جمعی و چه بصورت خصوصی تاکید شده است. 

زندانیان عقیدتی  در زندانهای ایران با کلکسیونی از  موارد گسترده نقض حقوق بشر دست و پنجه نرم میکنند. از یک سو محرومیت آنها از حق دادرسی عادلانه که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر آن تاکید شده است و از سوی دیگر بیماریها و آسیب های جسمی گوناگون و عدم برخورداری آنها از حقوق شهروندیشان در درمان بیماریها و آسیبهای جسمی که میتوان گفت اکثر این افراد این بیماریها را از زمانی که در زندان محبوس گردیده اند به آن مبتلا شده اند اما مسئولان قضائی و امنیتی در زندانهای ایران از این مسئله بعنوان یک اهرم فشار در جهت تفهیم نظریات و یا اتهامات وارده بر افراد استفاده میکنند که این مورد ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر میباشد.

برچسب هادراویش گنابادیاستان گلستانسرکوب دراویش در ایرانزندان مرکزی اهوازحوادث گلستان هفتممحمود براکوهیمهدی ایزدپناهاردشیر عشایریدراویش طریقت نعمت اللهی در ایرانمحمد کریماییسرکوب پیروان دراویش در ایراندراویش گنابادی زندانی در ایرانمحمودبراکوهیبازداشت دراویشسرکوب دراویشاخبار سرکوب دراویشدراویش طریقت نعمت الهیدراویش طریقت نعمت الهی گنابادیسعید کریماییمهدی کیوانلواقلیتهای مذهبی در جمهوری اسلامیبازداشت شدگان حادثه گلستان هفتمدراویش گنابادی در جمهوری اسلامیدرویش محمد کریمائیمهدی مهدی لواقلیتهای مذهبی در ایراندرویش گنابادیسرکوب دراویش گنابادیدراویش بازداشت شدهدادگاهی دراویش گنابادیامین سلیمانیدراویش مفقود شدهزندان مرکزی بروجرداقلیت دراویش در ایرانحادثه گلستان هفتم پاسدارانسعیددوراندیشمرتضی سهراب پورزندان قزلحصاردراویش طریقت نعمت‌اللهی گنابادیقطب دراویش گنابادیضرب و شتم دراویشگلستانحسام معینیزندانیان سیاسی در ایرانبند۵ زندان شیبان اهوازپیروان دراویش در ایرانزندان قزلحصار کرجپیروان آئین دراویش گنابادی در ایرانعلی نژاد صاحبیقزل حصار کرجدراویش طریقت نعمت اللهی گنابادینقض حقوق دراویش در ایرانسرکوب دراویش در تهراندراویش زنمرتضی قادریسرکوب دراویش گنابادی در ایرانزندان شیبان اهواز در ایراناقلیتهای دینی در ایراندراویش محبوس در ایراناقلیت درویش گنابادیحسین قضاویقزلحصار کرجزندان مرکزی خرم آبادزندان خرم آباددراویشسرکوب گسترده دراویشگلستان هفتم پاسدارانمحکومیت به حبس دراویشدراویش گنابادی در ایرانزنداتن قزلحصارپیروان دراویش گنابادی در ایرانپیروان آئین دراویش در ایرانبیماری رضا سیگارچی درویش گنابادیسعید کریمائیزندان بروجرددراویش کوارگلستان هفتمزندان شیبان اهوازدراویش در ایرانمحمد کریمائیدراویش طریقت نعمت اللهیدراویش زندانیبازداشت شدگان گلستان هفتمدراویش در اعتصاب غذادراویش در زندان تهران بزرگمهدی خان فاطمیاقلیتهای مذهبیزندان شیبانفشارهای امنیتی بر دراویشمهدی مهدویزنان دراویشحادثه گلستان هفتمسعید دوراندیشزندانیان عقیدتی در ایراندرویش گنابادی در ایرانهادی شاهرضازندان مرکزی بوشهردراویش زندانی در ایرانمهدی خان فاطمی نسب

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading