بازداشت ۲۹ تَن از شهروندان و بلاتکلیفی دستکم ۲ تَن از بازداشت شدگان دیگر

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۵آذر ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای جوانرود، کنگان، تهران، پاوه، سقز، سنندج، زاهدان، دهگلان، پیرانشهر، چابهار، سیریک، دستکم ۲۵ تن از شهروندان را بازداشت کردند. همچنین، دو تن از شهروندان بازداشت شده در قزوین و تنکابن، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند و آرمین جلالی روشن هم پس از اتمام بازجوئی ها به زندان تهران بزرگ منتقل و محمدحسن داودی هم بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، مبین کریمی، علی توانا، علیرضا(آرش)پورحاتم، پیمان غلامی، سیوان غلامی، مبینا بوکایی، سارو کریم پور، صهیب نادری، بیان صالحی، فرشید حسن زهی، جمشید حسن زهی، امید حسن زهی، اسماعیل حسن زهی، حامد رخشانی، فردین حمیدی، یاسین فتحی، علی محمد حسین پناهی، کامران فتحی، امید براخاسی، محمد قادری، صنعان ابوبکر لاهیجانی، هدیه سبحانی، علیرضا رئیسی، امید آراسته، بهنام آراسته، امین امینی نژاد، دانیال رستگار، فرشاد درستکار، ادهم درستکار، توسط نیروهای امنیتی در استانهای کردستان، آذربایجان غربی، بوشهر، تهران، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان، بازداشت شدند. همچنین، محمدحسن داوودی، معلم بازداشت شده در استان آذربایجان غربی در بلاتکلیفی بسر می برد. مجتبی رحیمی و ساناز شوهانی، دو شهروند بازداشت شده در استانهای قزوین و مازندران، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند. آرمین جلالی روشن، دانسجوی بازداشتی پس از اتمام بازجویی ها از زندان اوین به زندان تهران بزرگ، منتقل و و بطور بلاتکلیف نگهداری می شود.
براساس این گزارش، طی روزهای اخیر، علی توانا، ساکن شهرستان کنگان از توابع استان بوشهر، در ارتباط با اعتراضات مردمی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با حقوق بشر در ایران:“علت بازداشت علی توانا، ادعای ماموران امنیتی مبنی بر اینکه وی دفتر امام جمعه کنگان را به آتش کشیده و این در حالی است که ارگان امنیتی بازداشت کننده او سعی دارد با اخذ اعتراف اجباری توام با ارعاب و تهدید از وی اعتراف اجباری بگیرد.”
در خبری دیگر، روز سه شنبه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱، علیرضا (آرش) پورحاتم، اهل استان ایلام، ساکن تهران، توسط نیروهای امنیتی در ایستگاه متروی شریعتی تهران، بازداشت شد.
یکمنبع مطلع در تشریح علت بازداشت علیرضا (آرش) پورحاتم به حقوق بشر در ایران گفت:”آرش از بیماری آسم در رنج است و به داروهای مرتبط با بیماری خود دسترسی ندارد و با توجه به کیفیت نامطلوب درمان در زندانها جان وی در خطر است و همین مساله باعث افزایش نگرانی بیش از پیش خانواده وی از وضعیت فرزندشان شده است.”
در خبری دیگر، شنبه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱، سارو کریم پور، فرزند: صلاح و اهل شهرستان سقز از توابع استان کردستان، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل پدری وی در اینشهرستان بازداشت شده است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با حقوق بشر در ایران:”سارو پس از بازداشت از حق تماس و ارتباط با دنیای خارج از بازداستگاه محروم شده و از وضعیت و مکان نگهداری وی اطلاعی در دست نیست و این در حالی است که خانواده وی پیگیری های زیادی انجام دادند و هیچ ارگان و مرجعی پاسخگو نیست.”
در ادامه نیز، روز دوشنبه ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۱، مبینا بوکایی، متولد: ۱۳۷۸، اهل شهر سنندج مرکز استان کردستان و ساکن تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
یک منبع آگاه در گفتگو با حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”بازداشت مبینا در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در جنوب تهران و محله نازی آباد صورت گرفت و ماموران امنیتی هنگام بازداشت وی را مورد ضرب و شتم قرار دادند.”
وبسایت حال وش هم در خبری اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، فرشید حسن زهی – متولد: ۱۳۷۶ – فرزند: حنیف، جمشید حسن زهی – متولد: ۱۳۷۲ – فرزند: رضایی، امید حسن زهی – متولد: ۱۳۸۱ – فرزند: شیرمحمد، اسماعیل حسن زهی – متولد:۱۳۷۱ – فرزند: کریم، بهزاد حسن زهی – متولد: ۱۳۷۵ – فرزند: رحمدل، جملگی پنج تن از اهالی روستای چشمه زیارت از توابع زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، این ۵ نفر با یک دیگر نسبت قوم و خویش دارند و بازداشت آنها در روستای چشمه زیارت صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از نام ارگان بازداشت کننده، مصادیق حقوقی اتهامات، مکان نگهداری و وضعیت هیچ یک از این افراد اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، روز جمعه ۴ آذر ماه ۱۴۰۱، حامد رخشانی، ساکن شهر زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال شد.
به نقل از یک منبع مطلع:”بازداشت حامد رخشانی در حالی صورت گرفت که وی برای خرید وسائل به خارج از منزل رفته بود.”
تا لحظه تنظیم اینخبر از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و وضعیت حامد رخشانی اطلاعی در دست نیست.
کمپین فعالین بلوچ نیز در خبری اعلام کرد؛ روز جمعه ۴ آذر ماه ۱۴۰۱، علیرضا رئیسی، متولد: ۱۳۷۸، اهل شهرستان سرباز و دانشجوی رشته آموزش ابتدایی در دانشگاه آزاد واحد شهرستان چابهار، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این خبر، بازداشت، علیرضا رئیسی، در جریان برگزاری اعتراضاتی که پس از برگزاری نماز جمعه در شهرستان چابهار برگزار شد توسط نیروهای لباس شخصی صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده علیرضا رئیسی اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، روز پنجشنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، امید آراسته، بهنام آراسته، امین امینی نژاد، دانیال رستگار، فرشاد درستکار و ادهم درستکار، شش تن از شهروندان ساکن بخش گروه واقع در شهرستان سیریک از توابع استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
برهمین اساس، اتهام مطروحه بر علیه جملگی هر ۶ نفر این شهروندان (فعالیت در فضای مجازی) عنوان شده است.
همچنین نیروهای امنیتی هنگام بازداشت این افراد با بکار گیری سلاح در حالی که هیچ از متهمان این پرونده مسلح نبودند و شلیک تیرهوایی در صدد ایجاد رعب و حشت در میان شهروندان برآمدند.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و از وضعیت هیچ از این بازداشت شدگان اطلاعی در دسترس نیست.
کولبر نیوز با انتشار خبری اعلام کرد، در ساعات پایانی پنجشنبه پنجشنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، صهیب نادری و بیان صالحی، دو شهروند ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصی آنها بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
لازم به ذکر است، صهیب نادری از فعالان مدنی و بیان صالحی نیز از جمله فعالان کارگری شهر سنندج هستند.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و وضعیت صهیب نادری و بیان صالحی اطلاعی در دست نیست.
وبسایت کُردپا نیز در خبری اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، مبین کریمی، متولد: ۱۳۸۵، ساکن شهرستان جوانرود از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
همچنین، روز دوشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۱، پیمان غلامی و برادر وی سیوان غلامی، دو شهروند ساکن شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، سیوان غلامی، پس از بازداشت و طی مراحل بازجوئی آزاد شده اما از وضعیت و اتهامات منتسب شده به پیمان غلامی تا لحظه تنظیم این خبر اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، طی روزهای اخیر، فردین حمیدی، یاسین فتحی، علی محمد حسینپناهی، کامران فتحی، امید براخاسی و محمد قادری، ساکن شهرستان وپدهگلان از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
همچنین، طی روزهای گذشته، صنعان ابوبکر لاهیجانی، متولد: ۱۳۷۵، فرزند: محمد، ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری، علت دقیق بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده صنعان ابوبکرلاهیجانی اطلاعی در دست نیست.
در ادامه نیز، اواسط آبانماه ۱۴۰۱، هدیه سبحانی، متولد: ۱۳۸۵، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
علیرغم گذشت بیش از ۳ هفته از تاریخ بازداشت هدیه سبحانی به پرونده وی رسیدگی نشده و از وضعیت و مکان نگهداری وی اطلاعی در دست نیست.
کانال تلگرامی دانشجویان متحد هم اعلام کرد؛ روز یکشنبه ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۱، آرمین جلالی روشن، پیس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به زندان تهران بزرگ منتقل شد.
علیرغم اتمام بازجوئی و بازپرسی و انتقال آرمبنجلالی روشن اما از مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به وی اطلاعی در دست نیست.
لازم به ذکر است، آرمین جلالی روشن، دانشجوی در حال تحصیل در دانشگاه پلیتکنیک تهران، در تاریخ ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۱، پس از ترک این دانشگاه برای دومین مرحله طی یک ماه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
وی پیشتر هم در تاریخ ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی به محل سکونت وی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی چندی بعد آزاد شده بود.
کانون صنفی معلمان ایران نیز در خبری اعلام کرد؛ امروز شنبه ۵ آذر ماه ۱۴۰۱، محمدحسن داوودی؛ معلم بازنشسته، اهل شهرستان میاندوآب از توابع استان آذربایجان غربی، علیرغم گذشت مدت نسبتا زیادی از تاریخ بازداشت در وضعیت بلاتکلیف بسر می برد.
براساس این گزارش، علیرغم گذشت یک ماه از تاریخ بازداشت محمدحسن داوودی اما از مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دست نیست و پرونده وی هنوز به دادسرا ارجاع نشده است.
لازم به اشاره، محمدحسن داووی، در تاریخ ۵ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان میاندوآب هنگام تردد در خیابان توام با ضرب و شتم و رفتار خشونت آمیز بازداشت و جهتتشکیل پرونده به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهرستان منتقل شد.
احتمال اینکه، محمدحسن داوودی، جهت بازجوئی های تخصصی به بازداشتگاه مرکزی این ارگان امنیتی در شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی منتقل شده باشد دور از ذهننیست.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور نیز در خبری خبری اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، ساناز شوهانی، معلم و مشاور روانشناسی، ساکن شهرستان رامسر از توابع استان مازندران، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان از زندان شهرستان تنکابن آزاد شد.
لازم به ذکر است، ساناز شوهانی، در تاریخ ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۱، در پی یورش ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به محل کار وی در مرکز مشاوره روانشناسی، بازداشت و پس از انتقال به سلول انفرادی در بازداشتگاه این ارگان امنیتی و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی سپس به زندان شهرستان تنکابن منتقل شده بود.
در خبری دیگر، عصر چهارشنبه ۲ آذر ماه ۱۴۰۱، مجتبی رحیمی، روزنامهنگار و فعال رسانه ای، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی از زندان جوبیندر استان قزوین آزاد شد.
براساس اعلام مریم شکرانی، خبرنگار روزنامه شهروند و فرهاد فتحی خبرنگار آزاد که در صفحات شخصی خود آزادی مجتبی رحیمی را اطلاع رسانی کردند؛ آزادی این روزنامه نگار با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و به طور موقت صورت گرفته است.
لازم به ذکر است، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، مجتبی رحیمی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی سپس به زندان چوبیندر قزوین منتقل شده بود.
این روزنامه نگار و فعال رسانه ای، پیش از این هم در استان خوزستان به دلیل اقدام به روشن کردن شمع در مراسم یادبود جان باختگان فروریختن برج متروپل، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی از بابت اتهامات (اقدام علیه امنیت ملی) و (تبلیغ علیه نظام) مورد تفهیم قرار گرفته بود.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.
- بیشتر بخوانید: بیانیه عفو بین الملل در اعتراض به سرکوب تجمعات جاری در ایران
سازمان عفو بینالملل، در تاریخ ۱ آذر ماه ۱۴۰۱ هم با انتسار یک بیانیه مطبوعاتی، خواستار اقدام فوری شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پس از کشتار وحشتناک معترضان در ایران شد.
- بیشتر بخوانید: درخواست سازمان عفو بین الملل از شورای حقوق بشر برای اقدام فوری در توقف کشتار معترضان در ایران
همچنین، در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، گزارش تفصیلی خود از وضعیت سرکوب گسترده این اعتراضات از سوی حکومت جمهوری اسلامی را به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد.
همچنین، در پی شدت گرفتن اعتراضات افزایش موج بازداستها، ارعاب و کشتار شهروندان و کودکان، شورای حقوق بشر سازنانملل متحد، در پی درخواست دو کشور آلمان و لوکزامبورگ، جلسه ای اضطراری را برای بررسی و تصویب قطعنامه ای بر علیه حکومت ایران به خاطر سرکوب گسترده شهروندان برگزار کرد.
حقوق بشر در ایران، بصورت روزانه این اعتراضات را از روز، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم، دوازدهم، سیزدهم، چهاردهم، پانزدهم، شانزدهم، هفدهم، هجدهم، نوزدهم، بیستم، بیست و یکم و بیست و دوم این تجمعات اعتراضی پوشش خبری داد
سرکوب شهروندان و طرح اتهامات براساس سناریو ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.