یک شنبه , ۳۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
یکشنبه, می 19

گزارشی از وضعیت ۶ شهروند بازداشت شده در استان اردبیل

0
608

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۱۶مهر ماه ۱۴۰۱، چهار تن از شهروندان بازداشت شده در استان اردبیل پس از تفهیم اتهام به زندان مرکزی این شهر منتقل شدند. از وضعیت یاشار اکبرزاده و یوسف کاری اطلاعی در دسترس نیست.‌

به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۱۴مهر ماه ۱۴۰۱، فیروز معینی، عسکر اکبرزاده، میثم جولانی و سعید صادقی فر، چهار تن از فعالان ملی مدنی، ساکن استان اردبیل، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام از بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر به زندان مرکزی اردبیل منتقل شدند.‌ اما از وضعیت یوسف کاری – زندانی سیاسی پیشین و یاشار اکبرزاده دیگر فعال ملی مدنی بازداشت شده تا این لحظه اطلاعی در دست نیست.

یک منبع مطلع در تشریح این خبر به حقوق بشر در ایران گفت:”میثم‌ جولانی، سعید صادقی فر و عسکر اکبرزاده، در تماس تلفنی کوتاهی که با خانواده خود از زندان داشتند ضمن اعلام خبر انتقالشان اتهامات منتسب شده به آنها از سوی کامیار سلیم، بازپرس شعبه ۷ دادسرای عمومی و انقلاب اردبیل را (اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) عنوان کردند.‌”

همچنین یک فرد آگاه از وضعیت فیروز معینی به حقوق بشر در ایران گفت:”با توجه به اینکه وی در لحظه بازداشت توسط ماموران به شدت مورد ضرب و جرح قرار گرفته از ناحیه چشم‌چپ قابلیت دید خود را از دست داده و گوش چپ او هم با جراحاتی مواجه شد و از ناحیه دست و پا به شدت با ضرب دیدگی مواجه و از دسترسی به خدمات پزشکی و حق درمان محروم است. وی در حال حاضر در بند محکومان نظامی زندان مرکزی اردبیل بسر می برد.”

این منبع مطلع در خاتمه افزود:”علیرغم پیگیری خانواده یوسف کاری و یاشار اکبرزاده، هیچگونه پاسخی از سوی بازپرس دادسرا و یا ارگانهای امنیتی مبنی بر مکان نگهداری این ۲ نفر دریافت نشده و خانواده آنها به شدت نگران وضعیت شان هستند.”

لازم به ذکر است، عسکر اکبرزاده، میثم جولانی و سعید صادقی فر، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی به منازل و محل کسب این فعالان ملی مدنی پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی آنها بازداشت شدند.‌

یوسف کاری و فیروز معینی، در تاریخ۱۳ مهرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در استان اردبیل بازداشت شدند.

همچنین، یاشار اکبرزاده، در تاریخ ۱۱ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در استان اردبیل بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

یوسف کاری، نخستین مرحله در تاریخ ۱۲ شهریور ماه ۱۳۹۸، در حالی که در حوالی میدان شریعتی این استان در حال تردد بود توسط تعدادی از ماموران امنیتی لباس شخصی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات اردبیل و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۷ شهریور ماه همان سال به زندان مرکزی اردبیل منتقل شده بود.‌

با آغاز مراحل دادرسی، یوسف کاری در تاریخ ۱۹ آذر ماه ۱۳۹۸، از بابت اتهامات (فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق پخش اعلامیه) و (عضویت در گروه به اصطلاح مدنی قومی از طریق شرکت مستمر در جلسات آنها به قصد بر هم زدن امنیت) توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب اردبیل به ریاست قاضی مهدوی زاده محاکمه و در مجموع به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.

در تاریخ ۴ اسفند ماه ۱۳۹۸، یوسف کاری، توسط شعبه ۱۳ دادگاه تجدید نظر استان اردبیل به ریاست یوسف خدادادی و مستشار دادگاه حسن مظفری، پس از تغییر عناوین اتهامی به (عضویت در گروه قومی با لیدری عباس لسانی از طریق شرکت مستمر در جلسات آنها به قصد برهم زدن امنیت ملی) به تحمل ۲ سال حبس تعزیری محکوم شد و این حکم در زندان مرکزی اردبیل به یوسف کاری ابلاغ شده بود.

یوسف کاری، در تاریخ ۷ تیرماه ۱۴۰۰، در حالی که فقط حدود ۵۰ روز از پایان محکومیت حبس تعزیری ۲ ساله وی مانده بود از زندان مرکزی اردبیل آزاد شد.

همچنین، میثم جولانی، در تاریخ ۱۰ مهر ماه ۱۳۹۹، در پی یورش ماموران امنیتی به محل سکونت وی در شهرستان اردبیل بازداشت و جهت بازجوئی و تفهیم اتهام به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهرستان منتقل و در تاریخ ۸ آبان ماه ۱۳۹۹، به همراه ۶ تن دیگر با تودیع قرار وثیقه و کفالت آزاد شدند.

میثم جولانی، در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۹، بصورت غیابی توسط شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری ۲ اردبیل به ریاست اکبر حیدری از بابت اتهام (اخلال در نظم عمومی از طریق حرکات نامتعارف) به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. پس از اعلام اعتراض و تشکیل جلسه واخواهی در تاریخ  ۱۲ تیر ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه مذکور محاکمه و به تحمل ۱۳ ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود.

میثم جولانی، در جریان بازداشتهای گسترده به دلیل اعتراضات به افزایش گرانی بنزین و گرانی کالا و خدمات در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸، بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ  ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۸، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان آزاد شده بود.‌

این فعال ملی مدنی در تاریخ ۱۷ مرداد ماه ۱۳۹۶، از بابت پرونده ای که با اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) تفهیم اتهام شده بود توسط شعبه دادگاه انقلاب شهرستان اهر محاکمه شد. علت احضار وی شرکت در مراسم زبان مادری بود که در سال ۱۳۹۴، در شهر اهر برگزار شده بود. در جریان آن مراسم و در پی یورش نیروهای امنیتی، دستکم ۱۰۰ نفر از فعالین در این مراسم بازداشت و با پرونده‌های سیاسی و امنیتی روبه‌رو شدند.

پیش از آن و در تاریخ ۲۳ فروردین ماه ۱۳۹۶، میثم جولانی، به همراه ۲ تن دیگر از فعالان ملی مدنی به شعبه ۳ دادگاه انقلاب شهرستان اهر جهت برگزاری جلسه دادرسی احضار شده بود.

این فعال ملی مدنی، در تاریخ ۱۷ تیر ماه ۱۳۹۷، در جریان تجمعات قلعه بابک به همراه جمع زیادی از فعالان ملی مدنی در پی یورش ماموران امنیتی به آن مراسم به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و بازداشت شده بود.

عسکر اکبرزاده، پیش از این هم در تاریخ ۸ مهر ماه ۱۳۹۹، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی، توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام در تاریخ ۸ آبان ماه ۱۳۹۹ با تودیع وثیقه آزاد شده بود.

وی قبل تر هم در تاریخ ۱۱ تیرماه ۱۳۹۷، توسط ماموران اداره اطلاعات اردبیل در رابطه با مراسم قلعه بابک بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه این ارگان امنیتی و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۹ تیرماه ۱۳۹۷، با تودیع وثیقه آزاد شد.

این فعال ملی مدنی، در تاریخ ۳ بهمن ماه ۱۳۹۷، توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب اردبیل محاکمه و در تاریخ ۲۸ بهمن ماه همان سال از اتهامات منتسبه تبرئه و قرار منع تعقیب وی صادر شده بود. 

بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک‌زبان هستند که اغلب آنان در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترک‌زبان را توام با تبعیض می‌دانند و منع تدریس زبان‌های غیر فارسی در مدارس را یکی از برجسته‌ترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.

سرکوب فعالان مدنی در ایران ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.

عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.‌

برچسب هافعال ترک آذربایجانی یوسف کاریعسکراکبرزادهعسکر اکبرزاده فعال ترک آذرییوسف کاری اعتصاب غذایاشار اکبرزادهیاشار اکبرزاده فعال ترکسعید صادقی فر فعال ترکفیروز معینی فعال ترکبلاتکلیفیبازداشت بیخبریفعالان ملی مدنیفعال آذربایجانی یوسف کاریعسگر اکبرزاده فعال ترکعسکر اکبرزاده فعال آذربایجانییوسف کاری زندان اردبیلیاشاراکبرزادهیاشار اکبرزاده فعال ملی مدنیسعید صادقی فر فعال ملی مدنیفیروز معینی فعال مدنیمیثم جولانیبازداشت بلاتکلیفیبازداشت میثم جولانیفعالان ملی مدنی اردبیلعسگراکبرزاده فعال ترکمیثم جولانی فعال آذربایجانییوسف کاری زندان مرکزی اردبیلفیروزمعینییاشار اکبرزاده فعال آذریسعیدصادقی فر فعال ملی مدنیعسگر اکبرزادهفیروز معینییوسف کاری فعال ترکفعال ملی مدنی میثم جولانیعسگر اکبرزاده فعال ملی مدنیمحاکمه میثم جولانیفعال ترکبازداشت یوسف کارییاشار اکبرزاده فعال آذربایجانیسعیدصادقی فر فعال ترکاستان اردبیلیوسف کاریفعال ملی مدنی یوسف کاریمیثم جولانی فعال ملی مدنیعسگراکبرزاده فعال ملی مدنیفعال ترک یوسف کاریبازداشت بی خبریزندان مرکزی اردبیل،بیخیریزندان اردبیل،اردبیلفعال ترک آذربایجانییوسف کاری فعال ترک آذربایجانیمیثم جولانی فعال ترکفعال ترک آذربایجانی میرموسی ضیاگرگریمیثم جولانی اوجاقفعال تورکیاشاراکبرزاده فعال ترکسعیدصادقیفیروزمعینی فعال ترکفعال ترک آذریحق درمانیوسف کاری فعال آذربایجانیفعال ترک آذربایجانی میثم جولانیعسکر اکبرزادهمیثم جولانی فعال آذریبازداشت بلاتکلیفیاشاراکبرزاده فعال ملی مدنیسعید صادقیفیروزمعینی فعال آذریسعید صادقی فرعسگراکبرزادهیوسف کاری زندانی سیاسی اردبیلفعال آذربایجانی میثم جولانیعسکر اکبرزاده فعال ترکفعال ترک میثم جولانیبازداشت بی خبری،یاشاراکبرزاده فعال ترک آذریسعیدصادقی فرفیروزمعینی فعال آذربایجانیبازداشتفعال ملی مدنی

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading